Lazanje sa špinatom
Objavljeno 23.01.2010 u 19:49:30 u kategoriji/kategorijama:
Recept je pregledan: 17730 puta
Način pripremeOd brašna, jaja, soli i vode (po potrebi) umijesite tijesto za rezance. Zatim ga tanko razvaljajte, izrežite u pravougaonike 6x10cm i ostavite da se malo prosuše.Špinat očistite, operite, kratko prokuhajte pa ga dobro ocijedite. Na maslacu svijetlo propržite sitno sjeckani luk, dodajte na kocke izrezanu šunku, dobro propržite pa stavite paradajz kojem ste odstranili sjemenke, kocku za supu, majčinu dušicu, biber i po potrebi još malo soli. Sve ostavite da se polako izdinsta. Posebno pripremite umak od sira: na ugrijani maslac stavite brašno, promiješajte i zalijte mlijekom. Miješajući kuhajte dok se umak ne zgusne (oko 5 minuta), dodajte sir (koji ste po potrebi izrezali na manje komade, što ovisi o vrsti), biber, origano i po potrebi malo dosolite. Sve kratko prokuhajte. U namaštenu vatrostalnu posudu slažite pripremljene sastojke slijedećim redoslijedom: tijesto-lazanje, izdinstan paradajz, umak od sira, tijesto, špinat (viljuškom ravnomjerno rasporedite) umak od sira, tijesto, paradajz i kao zadnji sloj umak od sira. Zapecite u srednje vrućoj rerni na 200°C oko 30 minuta. Napomena: ovo jelo možete pripremiti također i od širokih rezanaca, tako da ih skuhate, ocijedite i umjesto lazanja raspoređujete red po red rezanaca.
Recept je objavila/o:
bosanskikuhar
Sastojci
|
Slični recepti
Komentari na recept
Vaš komentar: