Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Kolač s makom

Kolač s makom

Objavljeno 22.01.2010 u 15:45:24 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Kolači Google+ account

Recept je pregledan: 7936 puta

Na to dodajte gustin, grožđice i mak lagano miješajući...

Način pripreme

Brašno i prašak za pecivo pomiješajte pa stavite na dasku za miješenje, u sredinu rukom utisnite udubljenje u koje stavite šećer, vanilin šećer i maslac izrezan na komadiće.

Iz priređene mase umijesite glatko tijesto.
2/3 tijesta razvaljajte i stavite u namašten i brašnom posut oblik za tortu promjera 24cm. Tijesto izbodite viljuškom i pecite ga tako da bude čisto svijetle boje.

Iz ostatka tijesta oblikujte valjak kojim obložite strane rashlađenog oblika s pečenom podlogom u visini od 3 cm.

Miješajte dok se ne zapjene 4 žumanjka, šećer i vodu, tome dodajte čvrsto tučen snijeg iz bjelanjaka, cimet, sok i koru limuna. Na to dodajte gustin, grožđice i mak lagano miješajući.

Masu stavite na pečenu podlogu obloženu preostalim tijestom, poravnajte i sve zajedno pecite u rerni 25-30 minuta na temperaturi 180 do
200°C.


|
Recept je objavila/o: Eldar

Sastojci

Tijesto
200g
brašna
jedna
mala kašika praška za pecivo 100g
jedna
vrećica vanilin šećera
120g
maslaca
Nadjev
200g
maka
četiri
žumanjka
jedna
velika kašika tople vode
150g
šećera
jedan
limun kora i sok
četiri
bjelanjka
50g
gustina
100g
grožđica
jedna
mala kašika cimeta
Komentari na recept
Vaš komentar:
Čehobašić Jasna (02.06.2011 19:34:03)
Obožavam makom kolače,evo pišem recept

Partneri

Tanjir.ba
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013