Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Glavna jela » Buredžici detaljno

Buredžici detaljno

Objavljeno 01.08.2010 u 13:18:23 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Pite Google+ account

Recept je pregledan: 123928 puta

Dok se pita peče, pripremite jedan litar kiselog mlijeka ili jogurta kome se...

Način pripreme

Uzmite 600g mekog puder brašna, stavite ga u odgovarajuću posudu. U brašnu napravite udubljenje na sredini u koje ćete zatim staviti malo soli, jednu supenu kašiku ulja i jedno jaje. To izmiješajte sa brašnom, a onda polako dodajite mlake, nikako vruće vode, pa tijesto zamijesite ni mnogo mekano, ni tvrdo (ako ste u dvoumici, bolje da je malo tvrđe). Koliko ćete tačno upotrijebiti vode zavisi od brašna. Iz zdjele tijesto prebacite na stol i dobro ga rukama izradite. Tokom pripreme tijesta dodajite po malo brašna i formirajte od njega "loptu" i pokrijte odgovarajućom posudom da odstoji oko pola sata. Stavite 125g maslaca da se istopi na blagoj vatri. U 1000g mljevenog ili sjeckanog junećeg mesa, najbolje od plećke, dodajte jednu sitno isjeckanu osrednju glavicu luka, te crnog bibera i soli po željenom ukusu. Meso dobro "izradite" rukama uz dodavanje malo mlake vode. Uzmite zatim tijesto i od njega napravite oko 20 loptica (neka budu malo veće od loptica za stoni tenis). Razvaljajte svaku lopticu debelom oklagijom u jufkice promjera 18-20 cm. U rastopljen maslac dodajte 3-4 kasike ulja, (nikako maslinovog). Male jufkice premazati pripremljenom masnoćom i slagati jednu na drugu u 4 sloga od po 5 jufkica. Neka sav materijal odstoji na stolu, oko 20 minuta. Slogovi jufkica se sada rukama formiraju u jufke veličine oko 40x50 cm. Dakle 5 jufkica čini jednu jufku, što olakšava razvlačenje, a gotovom jelu daje karakterističnu "hrskavost". Jufke se isjecaju u kvadratiće veličine 8-10cm, dakle 20-25 od svake. Na svaki kvadratić polašete meso u veličini manjeg čevapčića. Zatim kvadrate preko mesa satavljajte dijagonalno i krajeve malo zalijepite prstima. Na kraju, buredžike poredajte u tepsiju ili pleh. Lako sve premažete masnoćom i stavljate u pećnicu zagrijanu prethodno na 250°C. Ostavite da se peče do 10 minuta, a zatim spustite na 200°C i pečete dok ne porumene (oko 30min). Dok se pita peče, pripremite jedan litar kiselog mlijeka ili jogurta kome se doda čaša kiselog, manje masnog kajmaka, te propasirana ili sitno isjeckana 4-5 čehna bijelog luka. Promiješajte, blago zasolite i tom masom prelijte tek pečene buredžike. U već isključenu vruću rernu, bureždike vratite na 7-10 minuta, kako bi "popili" mlijeko. Tada izvadite iz rerne i poslužite.


|
Recept je objavila/o: Rikta200

Sastojci

Tijesto
600g
brašna puder
500ml
vode
pet
kašika ulja
125g
maslaca-putera
malo
soli
Nadjev
1000g
mljevenog mesa
jedna
glavica luka srednje veličine
malo
soli
malo
bibera
Preliv
1000ml
kiselog mlijeka
200ml
kajmaka, pavlake ili milereama
4-5
čehna bijelog luka
malo
soli
Komentari na recept
Vaš komentar:
Bammbollina (05.03.2011 02:29:38)
Ma svaka cast kuharici :-)! Vidjela sam postupak rada na youtube, savrseno. Danas sam se i ja okusala, i odlicno je ispalo, sada samo bogatija za jos jedno tradicionalno jelo. Merci :-)!
Seila (12.09.2010 22:29:36)
Zar ovo nisu mantije. Buredžici se kod nas sasvim drugačije savijaju.

Partneri

Tanjir.ba
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013