Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Buhtle 3

Buhtle 3

Objavljeno 09.10.2011 u 13:46:43 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Kolači Google+ account

Recept je pregledan: 13120 puta

Mekane i sočne buhtle.

Način pripreme

Brašno obavezno prosijte, jer će tako doći više zraka u njega, te će se lakše i bolje dizati. Dodajte sol. Jaja razmutite i dodajte im 2/3 mlijeka. U 1/3 mlijeka razmutite šećer i germu, dodajte 1 kašiku brašna i ostavite 15 minuta da "zakuha".

U sredini posude razmaknite prosijano brašno te dodajte rastopljeni maslac i razmućeno mlijeko sa jajima. Dobro promiješajte, te tek sada dodajte germu koja je "zakuhala". Umijesite glatko tijesto. Tijesto miješajte toliko dugo da se više ne lijepi za posudu. Po potrebi dodajte brašna ili vode. Ostavite pokriveno najlon vrećicom i krpom. Dizati na toplom mjestu oko 50 minuta (ili dok se tijesto ne podupla).

Izvadite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu (iako meni nije potrebno ekstra brašno), formirajte rolat i izrežite na ca. 10 jednakih komada/loptica. Svaki komad jednomjerno dlanovima spljoštite da dobijete kao malu ploćicu. Na sredinu stavite 1 kašiku marmelade, eurokrema ili nešto po vašoj želji. Rubove spajajte jedan sa drugim, dobro zalijepite prstima bez vidljivih "šavova" i pravite loptice.

Pouljite dobro tepsiju, pa onda slažite buhtle u krug (da liče na cvijet). Svaka buhtla prije stavljanja/slaganja u tepsiju mora biti skroz nauljena radi lakšeg razdvajanja kad se ispeče. Pokriti najlon vrećicom i krpom, pa pustiti da nadolazi. Peći na 175° C oko 40 minuta na sredini rerne.. (pošto lako rumene ja poslije 20 minuta stavim žicu od rerne dole da ne izgore).

Ostaviti malo da se prohlade oko par minuta, pa onda ih prekriti opet najlon vrećicom i krpom jer tako ostaju mekane i sočne i neće se osušiti.

|
Recept je objavila/o: NeXi

Sastojci

Buhtle 2
500g
brašna
jedna
vrećica suhe germe ili jedna sviježa
80g
margarina ili putera
dva
jaja
50g
šećera
pola
male kašikice soli
250ml
mlakog mlijeka
Fil
-
po želji
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Tanjir.ba
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013