Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Božićni kruh

Božićni kruh

Objavljeno 21.12.2009 u 19:24:16 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Ostalo Google+ account

Recept je pregledan: 15191 puta

Grožđice i ušećereno voće dobro umiješajte u tijesto pa...

Način pripreme

Pomiješajte kvasac s mlakim mlijekom i pustite da se diže. U zdjeli pomiješajte brašno, so i šećer, žumanca i maslac pa im dodajte kvasac.

Sve dobro promiješajte i tucite mikserom dok se tijesto ne počne odvajati od ruba zdjele. Ostavite da se na toplom mjestu diže oko dva sata.

Grožđice operite i posušite.
Nasjeckani ušećereni limun i naranču stavite u zdjelu, dodajte grožđice i sve prelijte konjakom.

Visoki kalup za kruh promjera oko 18cm namastite i obložite pergamentnim papirom.

Grožđice i ušećereno voće dobro umiješajte u tijesto pa ga istresite u kalup.

U prethodno zagrijanoj rerni pecite na temperaturi od 180C stepeni oko sat i pol.
Nakon jednog sata prekrijte pek-papirom.

Pustite da se ohladi u kalupu pa ga pažljivo istresite.

Potpuno ohlađen premažite ocaklinom od dobro umiješanog šećera u prahu i limunova soka.

Ukrasite po želji kandiranim voćem i pustite da se ocaklina dobro osuši.

|
Recept je objavila/o: Eldar

Sastojci

Božični kruh
60g
sviježeg kvasca
250ml
mlijeka
600g
brašna
malo
soli
175g
šećera
šest
žumanaca
200g
maslaca
75g
grožđica
150g
ušećerenog limuna i naranče (može u zamjenu i
četiri
kašike konjaka
Glazura
100g
šećera u prahu
3-4
kašike limunova soka
Ukras
-
kandirano voće po želji
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:
mirsada-jovic (23.12.2010 23:05:27)
fantastican recept i jako zahvalan,treba ga svaka domacica probati sigurno ce biti zadovoljna

Partneri

Tanjir.ba
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013