Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Pića » Boza

Boza

Objavljeno 07.12.2009 u 12:30:23 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Sokovi Ostala pića Google+ account

Recept je pregledan: 43846 puta

Razmutiti 200g kukuruznog brašna...

Način pripreme

Razmutiti 200g kukuruznog brašna i malo hladne vode.

Staviti u lonac od pet litara koji dopuniti prokuhanom vrućom vodom. Na jakoj vatri ostaviti da ključa dva sata i po potrebi dodavati prokuhanu vodu.

Nakon kuhanja skinuti sa vatre i ostaviti deset minuta na hladnom, ali ne u frižideru, zatim procijediti.

U procijeđenu vodu tj. bozu dodati 10 grama pivskog kvasca i sedam kašika šećera.

To zapržiti jednom kašikom prženog šećera i ostaviti da stoji u toploj prostoriji dok na površini ne počne da se pojavljuje pjena.

Sipati u flašu i staviti u frižider da se dobro ohladi.

|
Recept je objavila/o: suna

Sastojci

Boza
200g
kukuruznog brašna
5000ml
vode
10g
pivskog kvasca
sedam
kašika šećera
jedna
kašika prženog šećera
Komentari na recept
Vaš komentar:
RICARDO (01.02.2014 22:51:23)
KAO DA SE PRAVI LIMUNADA A NE BOZA
RICARDO (01.02.2014 22:50:35)
BOZA FERMENTIRA TEK ZA NEKOLIKO DANA AKO SE DOBRO ČUVA, ZNACI NE FERMENTIRA ODMAH. KOD POJAVE ALKOHOLA ONA POČINJE DA BUDE KISELA TAKO DA SE NE MOŽE NI PITI. A INAČE NI OVAJ RECEPT NIJE U REDU JER SU KOLIČINE KOJE SU NAVEDENE POGREŠNE I DJELUJE KAO DA SE
babonja (25.08.2013 14:15:26)
Da, boza fermentira i zbog šećera se stvara alkohol, tako da se potpuno mijenja ukus. Zato svaki puta, kad pijete bozu, šećerite samo onoliko boze, koliko ćete popiti. Ostalu količinu držite u frižideru i trajaće vam nekoliko dana.
jajce 82 (30.01.2012 23:47:17)
da li Boza fermentira , da li sadrži alkohol ???

Partneri

Tanjir.ba
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013