Recept je pregledan: 96127 puta
Način pripremePomiješati orahe, tirit i šolju šećera, slagati jufke i na svake tri posipati orahe, juhke malo prskati rastopljenim maslacem.Kad složite baklavu isjeći je i zaliti preostalim maslacem. Baklavu peći oko dva sata na temperaturi od 100 do 150 stepeni. Pečenu baklavu zaliti sa agdom od 2kg sećera , na kraju ostaviti malo agde, još je malo do ukuhati i preliti preko baklave. Tirit je smjesa brašna, putera i žumanaca (od jaja) koja se često koristi kao nadjev u mnogim tradiocionalnim kolačima kao što su baklava, ružice i neki drugi. Postoji više različitih načina pravljenja tirita. Najčešće se tirit priprema tako što se na određenu količinu brašna dodaju žumancad i rastopljeni puter dok se sve mješa mikserom sasvim polako, tako da se prilikom mješanja dobiju mrvice zvane tirit. Nakon toga potrebno je tirit ostaviti da se suši neko vrijeme i potom je spreman za dodavanje u kolače.
Recept je objavila/o:
munevera
Sastojci
|
Slični recepti
Komentari na recept
Vaš komentar:
vesna dzindic
(14.05.2012 02:23:04)
molila bih ako znate recept KINESKE BAKLAVE , da ga stavite na zid.Mislim da je masno testo i mak - nisam sigurna..