Recept je pregledan: 15219 puta
Način pripremeJednu germu sviježu nakvasiti u mlaku sirutku sa dodatkom mlijeka (omjer 3 dijela sirutke, 1 dio mlijeka, sve zajedno cca 600ml) i jednu malu kašikicu šećera.. Ostaviti da se germa istopi i malo zapjeni.U 1kg bijelog brašna dodati 100g integralnog brašna (može pšenićno,raženo, ili bilo kojeg drugoga) dodati so i izmiješati. Zakuhati tijesto od gore navedenih sastojaka (ne smije da bude tvrdo zakuhano). Ostaviti na toplo mjesto da nadolazi. Kada je tijesto nadošlo, lagano ga premijesiti. Tepsiju namastiti uljem. Ruke namastiti uljem i odvajati od tijesta dio od kojega pravimo loptice i stavljamo u tepsiju. Između naravljenih loptica-zemički moramo ostaviti mijesta da mogu da nadolaze. Kada smo utrosili svo tijesto i smjestili zemičke u tepsiju, sve pokriti čistom krpom i ostaviti da nadolazi još cca pola sata. Staviti u rernu na jaču temperaturu i peći oko 30-40 minuta, zavisno od rerne. Da bi znali kada je gotovo, nožem zabosti u zemičku i ako ne ostaje tijesta onda je završeno pečenje. Kada su zemičke pečene izvaditi iz rerne i pokriti čistom krpom. Paziti da krpa ne miriše na omekšivač ili deterdžent. Ako ima primjesa mirisa, staviti prvo najlon kesu preko, pa onda krpu. Ovako pripremljene zemičke su mekane i ostaju sviježe do tri dana. Sastojci
|
Slični recepti
Komentari na recept
Vaš komentar: