Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Torta arabija

Torta arabija

Objavljeno 08.04.2013 u 12:57:40 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Kolači Torte Google+ account

Recept je pregledan: 25688 puta

Odlična ukusna torta.

Način pripreme

Kora-biskvit
Bjelanjke i šećer dobro izmiksati, zatim dodati ostale sastojke.
Predhodno treba groždžice potopiti u malo vode pa ih zatim dobro posušiti, hurme i smokve isjeći na sto sitnije komadiće, pa u njih dodati malo brašna i izmiješati da se ne lijepe.

Kad dodate sve sastojke smjesu istresti u veliki pleh ja sam koristila onaj od el. peći.

Koru peći na 180°C 10 minuta isključiti i ostaviti u zagrijanoj rerni još nekih 20 minuta.

Koru skroz ohladiti pa popoloviti.


Krema

žumanjak i šećer kuhati na pari.
Dok je vruće dodati čokoladu, pa ohladiti i dodati puter dobro izmiksati.

Složiti tortu
Koru, kremu, koru, kremu.

Ukrasiti po želji ja sam to uradila ovako.
Za ukrašavanje torte sam napravila slijedeću kremu:
U mlijeko dodati šećer pa skuhati gustin. Ostaviti da se ohladi.
Izmiksati slatko vrhnje pa ga postepeno dodavati u ohlađeni gustin i dobro miksati.
Boju za mjesec i zvijezu sam koristila ekstrakt kivija koji sam dodala u kremu za ukrašavanje.
Arabiju sam prvi put pravila i prezadovoljna sam ukusom.

|
Recept je objavila/o: zurka

Sastojci

deset
bjelanjaka
deset
kašika šećera
150g
oraha
150g
hurmi
150g
suhih smokava
150g
groždžica
pet
kašika brašna
pola
soljice vode
jedan
prašak za pecivo
Kore-biskvit
deset
bjelanjaka
deset
kašika šećera
150g
oraha
150g
hurmi
150g
suhih smokava
150g
groždžica
pet
kašika brašna
pola
soljice vode
jedan
prašak za pecivo
Krema
deset
žumanjaka
sedam
kašika šećera
250g
putera
100g
čokolade
Krema za ukras
500ml
mlijeka
tri
kašike gustina
pet
kašika šećera
500ml
slatkog vrhnja
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Tanjir.ba
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013