Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Predjela » Sultan kebap

Sultan kebap

Objavljeno 10.11.2014 u 16:35:19 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Sa povrćem Piletina, ostala perad Mezetluci Od povrća Jela od tjestenine Google+ account

Recept je pregledan: 20207 puta

Odlična i zanimljiva kombinacija.

Način pripreme

Patliđan oprati, posušiti i izrezati na sitnije kockice.

Grasak oprati i ostaviti u cjediljku da se okapa-ocijedi.

U tavi zagrijati ulje i kockice patliđana pržiti uz često miješanje da dobiju tamnožutu boju. Prženi patliđan vaditi na kuhinjski papir da upije višak masnoće.

Pileća prsa oprati, posušiti i izrezati na uže špage, trakice ili kockice. Luk prečistiti, oprati i posušiti, izrezati na sitnije kockice.

U tavi zagrijati ulje i dodati luk, pa dinstati uz često miješanje na laganoj temperaturi da malkice omekša. Na luk dodati pripremljena pileća prsa, kratko dinstati, zatim, dodati paradajz pire i sve navedene začine. Dinstati da ispari sav sos-tečnost.

Pileća prsa, prženi patlidjan i grašak ujediniti, pa lagano izmiješati. Ostaviti da se hladi.

Na manju zdjelicu (kao što je prikazano na slici)  jufku stavit preko do dna, polovicu druge jufke na kocku 2 put presaviti i stavit preko prve jufke do dna. Pripremljenim filom po 3 pune kašike puniti jufku (kao što je na slici). Krajevima jufke zatvorit fil.

Iz zdjelice pažljivo vaditi pune jufke, zatvorenu stranu okrenuti na dole i stavljat na namaščenu tepsiju. Utrosit sve jufke i fil.

Mlijeko uliti u manju šerpicu, dodati brašno, puter i so, pa uz stalno miješanje sos kuhati da se zgusne (bude kao puding). Vrućim sosom preliti jufke i peći na 180°C.

Preko pečenih jufki posuti rendani sir i na kratko vratiti u zagrijanu pećnicu da se sir istopi i kratko zapeče.

|
Recept je objavila/o: Alma Akkoc

Sastojci

Fil
12
listova gotove jufke
400g
pilećih prsa
dvije
glavice luka
dvije
kašike paradajz pirea
jedna
konzerva graška
dva
patliđana
malo
aleve paprike
malo
bibera
malo
soli sa začinskim povrćem
malo
timjana
malo
soli
Sos
1 ½
kašika brašna
1 ½
čaša mlijeka (čaša 200ml)
dvije
kašike putera ili margarina
malo
soli
Za posuti preko
200g
rendanog sira (gouda)
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013