Sogan dolma 1
Objavljeno 25.02.2018 u 11:25:11 u kategoriji/kategorijama:
Recept je pregledan: 6590 puta
Način pripremeOko kilogram luka, našeg domaćeg, sitnijeg, operete i nožem ravno odrežete sa strane gdje su sitne žilice, računajući da ćete tu dolmiti luk. Odsječete i "repić" luka.U šerpu naspete litar vode i malo limuna ili jabukovog sirćeta. Kada prokuha ubacite luk. Nek se kuha da odmekne, da bi se mogli slojevi vaditi. Fil-dolma: 350-400g mljevenog junećeg ili jagnjećeg mesa, jedno jaje, kašika paradajz pirea, šolja rize, aleve paprike pola kašike, malo bibera, soli sa začinskim povrćem i pola kašike suhog peršuna. Smjesu dobro umijesiti. Filovati luk koji smo razdvojili i redati u dublju tepsiju srednje veličine. Ja često dodam i neku sitnu papriku koju isto nafilujem. Zaliti vodom, posuti uljem, alevom paprikom, malo soli sa začinskim povrćem, suhim sitnim i svježim peršunom i biberom. Ovaj put sam urezala i malo crvene slatke paprike. Rernu uključite na 250˘ C i stavite sogan dolmu. Kada se luk skuhao, a vode pola isparilo, polako izvadite tepsiju i zalijte je sa smjesom: istopljeni puter, malo vode i dvije kašike paradajz pirea. Vratiti u rernu da se malo ukrčka. Servirati u manji dublji tanjir, staviti kašiku pavlake ili milerama i ukrasiti sa listićima svježeg peršuna ili celera. Sastojci
|
Slični recepti
Komentari na recept
Vaš komentar: