Slatko od šljiva
Objavljeno 03.10.2011 u 15:25:26 u kategoriji/kategorijama:
Recept je pregledan: 27411 puta
Način pripremeUzeti 1 kilogram šljiva, 1 kilogram šećera, sok od limuna i list rozetle. Sprema se od zdravih i krupnih šljiva, koje se ljušte, zatim stavljaju u krečnu vodu. Napraviti krečnu vodu: 250 grama kreča rastvoriti u 2 litre vode, dobro izmiješati i dodati još 2 litre vode, ostaviti da se kreč staloži. Odliti bistru tečnost - krečnu vodu, u koju se stavljaju plodovi. Šljive trebaju da odstoje u krečnoj vodi najmanje jedan sat, poslije čega ih treba dobro oprati i posušiti krpom pa izvaditi košpice. Odvojeno treba pripremati šećerni sirup (na 1 kilogram šećera stave se 1 do 2 čaše vode i kuha na tihoj vatri, dok ne postane gust kao med, uz skidanje i odstranjivanje pjene). Dodati mu vaniliju u komadu, kolutove limuna i jednu kašiku razrijeđene limunske kiseline. Pripremljene plodove kuhati u ovom sirupu oko 25 minuta. Pred kraj kuhanja dodati oprani list rozetle. Gotovo slatko skinuti sa vatre i pokriti vlažnim platnom, a kada se potpuno ohladi, sipati u čiste tegle i povezati sa celofanom.
Recept je objavila/o:
Eldar
Sastojci
|
Slični recepti
Komentari na recept
Vaš komentar:
bosanskikuhar
(22.08.2012 18:09:01)
Muškatla sa mirisom ruže.
Naše nene i bake su njen list koristile u teglama napunjenim \"slatkom od šljiva\".
lat. Pelargonium graveolens
Naše nene i bake su njen list koristile u teglama napunjenim \"slatkom od šljiva\".
lat. Pelargonium graveolens
crna
(22.08.2012 07:35:44)
što je to rozetla ? koji je drugi naziv za to ?