Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Savijača s kvascem i nadjevom od grožđica

Savijača s kvascem i nadjevom od grožđica

Objavljeno 14.12.2011 u 15:53:20 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Kolači Slatke pite Google+ account

Recept je pregledan: 9706 puta

Savijaču čvrsto saviti, staviti je u uljem namazanu tepsiju.

Način pripreme

Nadjev: Pjenasto umutiti žumanca. Dodati im prema ukusu šećera, isjeckjane šipke od vanilije i nekoliko kašika slatkog vrhnja. Sve zajedno dobro promiješati. Razvaljati dobro dignuto tijesto, namazati ga pripremljenim nadjevom. Posuti grožđicama poprskanim rumom. Savijaču čvrsto saviti, staviti je u uljem namazanu tepsiju. Ostaviti da se na toplom mjestu diže. Zatim je namazati umućenim jajetom i peći nešto duže od jednog sata u srednje ugrijanoj rerni.

Tijesto: Pripremiti kvasac kao obično s malo mlakog mlijeka, kašikicom šećera i kašikicom brašna. Prosijati na dasku jedan kilogram brašna i umrviti u brašno 250-300g maslaca. Dodati mu 2-5 žumanca, 80-130g šećera, 250ml kiselog vrhnja, kašikicu soli, izrendanu koricu od limuna.

Na kraju dodati dignuti kvasac. Od svega toga umijesiti tijesto, razvaljati ga, složiti, opet razvaljati i tako ponovi tri puta. Zatim ga pokriti i ostaviti da se diže 2-3 sata.

|
Recept je objavila/o: Eldar

Sastojci

Savijača s kvascem i nadjevom od grožđica
2 do 3
žumanca
150g
šećera
dvije
kašike slatkog vrhnja
750g
grožđica
Tijesto
-
kvasac
-
brašno
-
maslac
-
šećer
-
žumanca
-
kiselo vrhnje
-
so
-
korica od limuna
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013