Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Glavna jela » Sarmice od raštike

Sarmice od raštike

Objavljeno 20.03.2018 u 15:20:40 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Dolme Junetina, i govedina Sa povrćem Google+ account

Recept je pregledan: 10322 puta

Odlične sarmice.

Način pripreme

Fil:

Faširano meso 350g,150g riže, jedno jaje-može, a i ne mora, paradajz sos-1 kašika puna, izerendati na sitno erende jednu mrkvu, so sa začinskim povrćem, aleva paprika, biber, malo bosiljka su začini koje stavim.



Blansirati kratko oko 20 listova raštike u slanoj vodi, odrezati tvrdi bijeli dio. Ako je velika liska popoloviti je.

Pripremljen fil izmješati i stavljati po jednu kašiku, nepunu, na list (ne treba pretrpavati sa smjesom ni prečvrsto umotavati, jer kada riža nabubri, list puca.)

Zamotati, pa poredati u šerpu, a odozgo pritisnuti jednim ili dva manja tanjira (imam dva mala od arkopala, samo za tu svrhu).

Nasuti vodu za dva prsta više od sarmi, ulje i dodati sol sa dodatkom začinskog povrća.

Uključiti ringlu pa smanjiti čim dodje do tačke vrenja, za jedan stepen.

Krčka se oko pola sata. Da zgusnem, stavim kašiku sos paradajza i komadić putera. Po želji mljevene paprike i nasjeckan peršun ili kopar.

|
Recept je objavila/o: Aida Melkić Hasić

Sastojci

Sarmice od raštike
20
listova raštike
350g
faširanog mesa
150g
riže
jedno
jaje
dvije
kašike paradajz sosa
jedna
mrkva
-
.so sa začinskim povrćem
malo
aleve paprike
malo
bibera
malo
bosiljka
-
ulje
-
komadić putera
po želji
mljevene paprike
malo
peršuna ili kopar
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013