Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Glavna jela » Šareni burek

Šareni burek

Objavljeno 19.02.2012 u 11:08:18 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Pite Google+ account

Recept je pregledan: 58767 puta

Pita, bosansko jelo koje je mnoge iz svijeta oduševilo

Način pripreme

Zamijesiti tijesto od 500g brašna, malo soli, malo ulja i mlake vode.

Tijesto mijesiti sve dok se ne počne odvajati sa ruke.
Tijesto ne smije da bude tvrdo zakuhano.

Podijeliti tijesto na hljepčiće (dva ili više) zavisno kolika je radna površina na kojoj se razvija jufka. Otprilike za kuhinjski sto prosječne veličine ide na dva ili tri dijela.

Tijesto ostaviti da odstoji, tj. da se odmara bar jedan sat u prostoriji koja je topla.

Tijesto je preporučljivo pokriti vlažnom salavetom da se ne bi sušilo.

Kada je jufka odstojala, hljepčiće malo razviti oklagijom, premazati uljem i opet ostaviti desetak minuta da stoji.

Razviti jufku, obavezno mastiti (uljem, rastopljenim maslom ili maslacem) i posipati nadjevom koji smo pripremili.

Nadjev redati sa dva kraja radne površine.

Zarolati oba kraja do sredine jufke, presjeći jufku između dvije zarolane šipke pite.

Kada smo zavili, praviti više zvrkova ili jedan veliki u okruglu tepsiju.

Prije slaganja pite pomastiti tepsiju.

Kada je složena pomastiti je preko.

Na početku pečenja, pitu peći na temperaturi
250°C onda smanjiti temperaturu na 200°C.

Pita je pečena kada dobije rumenu boju, a fil bude mekan (u ovom slučaju malo probati krompir iz pite).

Kada je pita pečena može se zaliti sa malo prokuhane vode kojoj smo dodali masnoću i malo soli (za one koji vole mekane pite) ili ne zalijevati, nego samo malo poprskati vodom i ostaviti još pet minuta u rerni (za one koji vole hrskaviju).

Uz pitu se mogu služiti razni dodaci i salate.
Jedan od omiljenih dodataka je domaći kajmak (može i pavlaka, vrhnje za kuhanje...) koji se premaže po vreloj piti.
Neko voli dodati još i rendani domaći suhi sir.

Uz pitu možemo poslužiti kefir, kiselo mlijeko, jogurt,...

Svim napicima možemo dodati još neke sastojke kao što su bijeli luk, rendani svježi krastavac ili nešto po svojoj želji.

Razne salate, paradajz salatu, satricu, salatu od krastavaca sa domaćim kajmakom, kiseli kupus, kisele paprike filovane ribanim kupusom, turšije,...

Nadjev
Od mljevenog mesa, sitno isjeckanog luka na kockice, malo bibera, malo ulja, malo soli i krompira isjecanog na kockice, napraviti nadjev tako što ćemo sve ove sastojke izmiješati.

|
Recept je objavila/o: Eldar

Sastojci

Tijesto za jufke
500g
brašna tip400 puder
jedna
kašika ulja
malo
soli
-
mlake vode po potrebi
Nadjev za šareni burek
500g
mljevenog mesa
jedna
glavica crvenog luka
-
bibera po želji
dvije
kašike ulja, rastopljenog masla ili maslaca
malo
soli
500g
isjecanog krompira na kockice
Komentari na recept
Vaš komentar:
bosanskikuhar (19.02.2012 11:55:57)
Prepravljeno, hvala mnogo.
zenica2010 (19.02.2012 11:47:34)
lijepo napisano ali cini mi se da fali krompir. u sastavu.....zato se i zove sareni burek

Partneri

Tanjir.ba
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013