Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Glavna jela » Šaran s lukom i rižom

Šaran s lukom i rižom

Objavljeno 14.12.2011 u 12:11:08 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Od riba, morskih plodova Mezetluci Jela od ribe Google+ account

Recept je pregledan: 12926 puta

...staviti 3-4 čista drvca (letvice), a na njih položiti šarana.

Način pripreme

Šarana očistiti izvana.
Brzo ga oprati, (riba se ne pere iznutra, stoga se drob mora oprezno izvaditi).

Zarezati ga poprijeko tako, da urezi budu dva prsta udaljeni jedan od drugog.
Natrljaj ga izvana i iznutra solju i sitnim biberom.

Tada ga neko vrijeme ostaviti u zdjeli.

U međuvremenu propržiti u tepsiji 3-4 velike glavice luka, koje ste izrezali na listiće.

Na proprženi luk staviti 150g oprane riže.
Na rižu naliti toliko slane vode, da riža bude njome pokrivena.

Na rižu staviti 3-4 čista drvca (letvice), a na njih položiti šarana.

Peći u dobro ugrijanoj rerni.

Doljijevati prema potrebi malo vode, da riža može smekšati i da ne ostane suha.

Šarana premazivati rastopljenim maslacem ili uljem.

Kada je šaran skoro pečen, a riža mekana posuti šarana slatkom, crvenom paprikom i peći ga još desetak minuta.

Šaran se pri pečenju ne smije okretati.

Servirati ga u tepsiji, u kojoj se je pekao.

|
Recept je objavila/o: Eldar

Sastojci

šaran s lukom i rižom
1,5kg
šaran
3 do 4
glavice crvenog luka
-
ulje
150g
riže
malo
bibera
malo
crvene paprike
Komentari na recept
Vaš komentar:
Eldar (19.12.2011 09:15:19) Brisi
250
zenica2010 (14.12.2011 14:01:14)
Peči u dobro ugrijanoj rerni.
koliko je to dobro ugrijana rerna....?

Partneri

Tanjir.ba
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013