Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Rolat od kahve i čokolade

Rolat od kahve i čokolade

Objavljeno 06.01.2014 u 17:27:52 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Kolači Google+ account

Recept je pregledan: 9654 puta

Čokolada, kahva, keks, šlag...

Način pripreme

Biskvit:

100g kuhinjske čokolade politi sa 100 ml vrele skuhane kahve. Miješati kašikom dok se sva čokolada ne istopi.

Odvojiti bjelanjke (10 komada) od žumanjaka (10 komada).

Bjelanjke izmutiti mikserom u čvrst snijeg. Dodati 10 velikih kašika sitnog šećera, te izmutiti.

U žumanjke staviti prašak za pecivo (2 vrećice), pa izmutiti dok ne postane pjenasto.

Sjediniti smjesu od žumanjaka sa bjelancima.

Prosijati 10 velikih kašika brašna za pite i kolače, dodati u smjesu i miješati kašikom dok se ne ujednači.

Dodati smjesu (ne smije biti vrela) od čokolade, te mutiti kašikom dok se ne ujednači.



Podložiti tepsiju(veličine rerne) papirom za pečenje, istresti smjesu.

Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C.

Kada kora bude pečena izvaditi iz rerne.

Mnogima popuca kora od rolata. Kako to izbjeći? Moguće je na slijedeći način:

Pokvasiti cijelu kuhinjsku krpu i dobro iscijediti. Prebaciti koru zajedno sa papirom na krpu. Preko kore staviti drugi papir za pečenje. Prevrnuti je tako da drugi kuhinjski papir bude na dnu. Maknuti krpu, polahko odlijepiti papir, ponovo ga vratiti na koru, staviti krpu preko toga. Prevrnuti koru na način da krpa bude na dnu. Nemojte skidati drugi papir. Uviti u rolat. Prilikom prevrtanja kore možete koristiti dvije identične tepsije okrenute naopako, ukoliko se plašite da će Vam kora ispasti.



Fil:

Isjeći 250g margarina za kolače na listiće. Politi sa vrućom smjesom od 200ml skuhane kahve i 200g kuhinjske čokolade. Mutiti mikserom dok se smjesa ne sjedini.

Dodati 250g mljevenog petit keksa i 200g sećera u prahu. Mutiti mikserom dok se smjesa ne sjedini.

Dodati 150ml prethodno izmućenog slatkog vrhnja u čvrst snijeg. Mutiti mikserom dok se smjesa ne sjedini.



Odmotati rolat, skloniti drugi papir. Kora mora biti ohlađena.

Premazati fil preko cijele kore. Staviti dvije oguljene banane.

Uzeti jedan kraj kore i uviti u rolat.

Premazati površinu ostatkom fila.

Izmutiti 350ml slatkog vrhnja u čvrst snijeg i premazati rolat.

|
Recept je objavila/o: BHsanjalica

Sastojci

Biskvit
deset
jaja
-
sitni šećer
dvije
vrećice praška za pecivo
-
brašno za pite i kolače
-
ulje
-
kahva
100g
čokolade za kuhanje
Fil:
-
kahva
200g
čokolade za kuhanje
250g
margarina za kolače
200g
šećera u prahu
150ml
slatkog vrhnja
Za rolat još treba
dvije
banane
350ml
slatkog vrhnja
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Tanjir.ba
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013