Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Rešedija 1

Rešedija 1

Objavljeno 16.03.2018 u 08:20:01 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Ostalo Google+ account

Recept je pregledan: 1532 puta

Staro bosansko slatko jelo sa pekmezom i nišestom ili gustinom.

Način pripreme

U dublju širu tavu naspem ulja i dodam komadić putera da bude otprilike malo manje od 1cm dubine masnoće.

U dublju zdjelu 200g nišeste ili gustina, 6-7 kašika šećera i dobro imiješam. Dodajem vodu i polako miješam (sa vodom ne pretjerivati), masa treba biti gusta kao za palačinke. Ne smije biti rijetka.

Kada se masnoća zagrije, sipati smjesu iz zdjele, a drugom rukom, sa nekom čvrsom, ravnom kašikom odmah miješati da se ne grudva. U početku je sve ljepljivo u prvih par minuta ali miješanjem se stvaraju veće bijele grudvice.  Što više miješate i sitnite grudvice ujedno nedate da prionu za dno tave. Moguće je da vas i ruka zaboli od mjiešanja.

Grudvice sijeckate, mjesate, a ja okrenem pljosnatu stranu kašike i trljanjem od dno tave razbijam i dodatno sitnim.

Te grudvice tada nisu više bijele, postaju naizgled bezbojne i tada ulijem pekmez i nastavim miješati dok se sve ne izjednači.

Djeluje komplikovano ali nije i za deset minuta bude gotovo.

|
Recept je objavila/o: Aida Melkič Hasić

Sastojci

Rešedija
-
ulje
-
komadić putera
200g
nišeste ili gustina
6 do 7
kašika šećera
-
voda
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013