Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Predjela » Ramazanske lepine

Ramazanske lepine

Objavljeno 28.07.2013 u 16:01:58 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Hljeb i peciva Google+ account

Recept je pregledan: 56454 puta

Lepine koje možete praviti svakodnevno, ali kod nas se bas prave za vrijeme Ramazana.

Način pripreme

Germu, šećer i jednu kašiku brašna staviti u mlaku vodu, malo promijesati i ostaviti da se diže.

Brašno prosijemo i dodamo kvas, mlijeko i so, te zamijesimo, ne pretvrdo tijesto.

Tijesto ostavimo da se diže oko sat vremena.

Prebacimo na radnu površinu i od tijesta napravimo 7 loptica koje izradimo u glatke i okrugle loptice. Pokrijemo ih krpom i ostavimo da se odmore deset minuta.

Ko voli manje lepinice samo poveća broj loptica.

Dlanom rastanjimo loptice u lepinjice i stavimo u tepsiju u koju samo stavili pek papir, može i alu folija.

Zagrijati rernu i peći dok lepine ne porumene.

|
Recept je objavila/o: zurka

Sastojci

Tijesto
1kg
bijelog brašna
dvije
vrećice germe
jedna
kašika šećera
dvije
kašike soli
150ml
vode
500ml
mlakog mlijeka
Komentari na recept
Vaš komentar:
moja mala kuhinja23 (08.04.2016 17:43:00)
baš odlično izgledaju svaka čast
Amira7 (10.04.2014 16:29:03)
Izgleda dobro moram da pokusam napraviti
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013