Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Punjene smokve

Punjene smokve

Objavljeno 25.09.2013 u 13:06:15 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Dezerti od voća Kolači Google+ account

Recept je pregledan: 12393 puta

Smokve staviti u prokuhanu vodu na nekih pola sata da odmekšaju.

Način pripreme

Smokve staviti u prokuhanu vodu na nekih pola sata da odmekšaju. Kada su omekšale, vaditi ih na kuhinjski papir. Odrezati im vršicu „repce“.

Utrobu smokvi lagano prstima podjednako na strane pritisnuti da se napravi udubljenje.

Isjeckanim orasima ih punit (ne pretrpavati) .

U međuvremenu napraviti sirup-agdu (šećer da prokuha sa sokom od limuna).

U tepsiju „auflaufform“ smokve staviti pa preliti prokuhanim sirupom „agdom“.

Karanfilčiće ubaciti pored smokvi i peći na 200°C nekih 25/30 min. Po potrebi, prekriti folijom da ne pregore.

Na hladne smokve može šlag ili kašikica sladoleda, kao što je na slici, a preko mljeveni orah ili pistacie, po želji.

|
Recept je objavila/o: Alma Akkoc

Sastojci

Smokve
28
suhih smokvi
šest
karanfilčića
200g
sjeckanog oraha
Agda
250ml
vode
250gr
šećera
-
sok od pola limuna
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Tanjir.ba
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013