Prhko lisnato tijesto sa vanilin kremom
Objavljeno 15.10.2012 u 17:42:43 u kategoriji/kategorijama:
Recept je pregledan: 14941 puta
Način pripremeTijesto:Prosijati 100g brašna za pite i kolače u zdjelu. Napraviti udubljenje u brašnu. Staviti prstohvat soli, 100g maslaca isjeckanog na kockice i 60ml hladne obične vode u udubljenje. Miješati smjesu kašikom (ne prstima jer se maslac brzo topi) sve dok se brašno ne poveže s vodom. Oblikovati smjesu brzo(da ne bude dugo podložno prstima) u jufku. Posuti glatku površinu sa malo brašna, staviti tijesto, posuti tijesto sa malo brašna. Razviti jufku debljine 0,5 mm. Postupak: Prebaciti desni kraj jufke, pa lijevi kraj jufke, te posuti sa malo brašna i razviti do debljine 0,5 mm. Prebaciti prednji kraj jufke, pa zadnji kraj jufke, te posuti sa malo brašna i razviti do debljine 0,5 mm. Ponoviti postupak dva puta. Staviti tijesto u frižider na sat vremena. Izvaditi tijesto iz frižidera i razviti do debljine 0,7 mm. Isjeći čašom krugove od tijesta. Ostatak tijesta oblikovati u jufku i ponavljati postupak dok se sve tijesto ne istroši. Treba biti ukupno 12 krugova. Krugovi se poredaju u neljepljivi kalup za muffine. Ne treba mastiti udubljenja, niti podlagati papirom zato što je tijesto masno i neće se zalijepiti za površinu. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C. Rešetku postaviti na pola rerne. Peći tijesto dok ne zarumeni, postane svijetlo zlatne boje. Kada se tijesto ispeče, mora biti prhko. Izvaditi komade pečenog tijesta i posuti ih šećerom u prahu. Krem: 60g pudinga, 2 velike kašike šećera i 2 vrećice vanilin šećera mutiti sa 100ml mlijeka dok ne nestane grudvica. Istresti smjesu u lonac, kuhati dok se ne počnu stvarati balončići na površini. U toku kuhanja miješati povremeno. Dodati 300ml mlijeka i brzo(da se ne stvaraju grudvice) miješati dok smjesa ne postane gusta. Premazati tanko maslacem da se ne stvara korica na površini. Smjesa se treba ohladiti. U 200ml slatkog vrhnja dodati jednu vrećicu šlagfixa i umutiti u čvrst snijeg. Dodati smjesu sa pudingom i mutiti dok smjesa ne postane glatka. Napuniti špric smjesom i ukrasiti lisnato tijesto kao na slici.
Recept je objavila/o:
BHsanjalica
Sastojci
|
Slični recepti
Komentari na recept
Vaš komentar: