Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Prhke gurabije sa jabukama i cimetom

Prhke gurabije sa jabukama i cimetom

Objavljeno 21.06.2016 u 12:37:59 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Dezerti od voća Kolači Slatke pite Google+ account

Recept je pregledan: 5079 puta

Dekorativne gurabije sa jabukom.

Način pripreme

Puter istopiti (ne pržiti puter). Na istopljen puter dodati ulje i jogurt. Izmješati puter, ulje, jogurt, pa dodati brašno i prašak za pecivo. Tijesto dobro umjesiti, pa upakovati u plastičnu foliju i ostaviti u frižider na 2h.

Dok se tijesto hladi pripremati jabuke.

Jabuke oguliti, sjemenke odstraniti, a zatim, izerendati. Na 4-5 kašika ulja u tavi jabuke kratko dinstati. Na kraju dodati cimet. Dinstane jabuke odtsviti da se hlade.

Ohlađeno tijesto podijeliti na 4 dijela iste veličine.

Svaku jufkicu razvit valjkom za tjesteninu na Ø 30cm. pa nožem za pizzu rezati kao što je na slici. Zatim po 1 ½ kašiku fila nanijeti na tijesto. Tijesto prebaciti sa desna na lijevo i obrnuto. Donji dio gurabije prstima ispritiskati, pa nožem prerezati višak tijesta.

Tepsiju prekriti backpapirom-papirom za pečenje, pa gurabije stavljati uz dovoljno razmaka.

Peći na 200°C.

Hladne gurabije posuti puder šećerom.

|
Recept je objavila/o: Alma Akkoc

Sastojci

Tijesto
700g
brašna
200g
putera
200ml
jogurta
100ml
ulja
jedan
prasšak za pecivo
Fil
šest
večih jabuka
dvije
kašike cimeta
tri
kašike šećera
Komentari na recept
Vaš komentar:
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013