Recept je pregledan: 27798 puta
Način pripremeGrah krupni bijeli, pljosnati (kod nas poznat kao grah tetovac) pristaviti da se obari (prokuha u vodi).Ocijediti ga od prve vode, pa staviti u drugu vodu da se kuha. Zajedno da grahom staviti par glavica crvenog luka sitno isječenog. Kuhati grah da bude potpuno mekan ali da se na raskuha. Kada je kuhan ocijediti ga (ostaviti samo malo vode u kojoj se kuhao). Dok se grah kuha uzeti crveni luk i isjeći. U šerpi pripremljeni luk ispržiti na dovoljno ulja da dobije finu boju. Pred kraj prženja dodati malo crvene paprike (paprika ne smije da zagori). Uzeti dublju tepsiju ili odgovarajući sud. Dobro ga nauljiti pa redati red kuhanog graha, pa red prženog luka. Posoliti. Ravnomjerno rasporediti te preko luka sipati ulje. Ponavljati red za redom, a na vrh staviti grah. Zaliti uljem. Staviti u rernu da se lagano peče. Prebranac se može služiti topao i hladan.
Recept je objavila/o:
bosanskikuhar
Sastojci
|
Slični recepti
Komentari na recept
Vaš komentar: