Recept je pregledan: 58718 puta
Način pripremeZamijesiti tijesto od 500g brašna, malo soli, malo ulja i mlake vode. Tijesto mijesiti sve dok se ne počne odvajati sa ruke. Tijesto ne smije da bude tvrdo zakuhano. Podijeliti tijesto na hljepčiće (dva ili više) zavisno kolika je radna površina na kojoj se razvija jufka. Otprilike za kuhinjski sto prosječne veličine ide na dva ili tri dijela. Tijesto ostaviti da odstoji, tj. da se odmara bar jedan sat u prostoriji koja je topla. Tijesto je preporučljivo pokriti vlažnom salavetom da se ne bi sušilo.Kada je jufka odstojala, hljepčiće malo razviti oklagijom, premazati uljem i opet ostaviti desetak minuta da stoji. Razviti jufku, obavezno mastiti (uljem, rastopljenim maslom ili maslacem) i posipati nadjevom koji smo pripremili. Nadjev redati sa dva kraja radne površine. Zarolati oba kraja do sredine jufke, presjeći jufku između dvije zarolane šipke pite. Kada smo zavili, praviti više zvrkova ili jedan veliki u okruglu tepsiju. Prije slaganja pite pomastiti tepsiju. Kada je složena pomastiti je preko. Na početku pečenja, pitu peći na temperaturi 250°C onda smanjiti temperaturu na 200°C. Pita kupusnjača se na zaljeva jer ima dosta tečnosti u kupusu. Nadjev: Naribajte kupus i luk. Posolite pobiberite i prelijte uljem, a zatim kratko propržite u šerpi sa velikom površinom da tečnost iz kupusa ne bi popustila. Višak tečnosti iscjediti. Probati pa ako je potrebno još malo posoliti i pobiberiti po želji. Gotovu pitu zlužiti vruću. Uz pitu služiti kajmak ili kiselo vrhnje.
Recept je objavila/o:
Eldar
Sastojci
|
Slični recepti
Komentari na recept
Vaš komentar: