Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Glavna jela » Pita kupusnjača

Pita kupusnjača

Objavljeno 20.02.2012 u 18:40:43 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Pite Google+ account

Recept je pregledan: 50330 puta

Naribajte kupus i...

Način pripreme

Zamijesiti tijesto od 500g brašna, malo soli, malo ulja i mlake vode. Tijesto mijesiti sve dok se ne počne odvajati sa ruke. Tijesto ne smije da bude tvrdo zakuhano. Podijeliti tijesto na hljepčiće (dva ili više) zavisno kolika je radna površina na kojoj se razvija jufka. Otprilike za kuhinjski sto prosječne veličine ide na dva ili tri dijela. Tijesto ostaviti da odstoji, tj. da se odmara bar jedan sat u prostoriji koja je topla. Tijesto je preporučljivo pokriti vlažnom salavetom da se ne bi sušilo.

Kada je jufka odstojala, hljepčiće malo razviti oklagijom, premazati uljem i opet ostaviti desetak minuta da stoji. Razviti jufku, obavezno mastiti (uljem, rastopljenim maslom ili maslacem) i posipati nadjevom koji smo pripremili. Nadjev redati sa dva kraja radne površine. Zarolati oba kraja do sredine jufke, presjeći jufku između dvije zarolane šipke pite.

Kada smo zavili, praviti više zvrkova ili jedan veliki u okruglu tepsiju. Prije slaganja pite pomastiti tepsiju. Kada je složena pomastiti je preko. Na početku pečenja, pitu peći na temperaturi 250°C onda smanjiti temperaturu na 200°C. Pita kupusnjača se na zaljeva jer ima dosta tečnosti u kupusu.

Nadjev: Naribajte kupus i luk. Posolite pobiberite i prelijte uljem, a zatim kratko propržite u šerpi sa velikom površinom da tečnost iz kupusa ne bi popustila. Višak tečnosti iscjediti. Probati pa ako je potrebno još malo posoliti i pobiberiti po želji. Gotovu pitu zlužiti vruću. Uz pitu služiti kajmak ili kiselo vrhnje.

|
Recept je objavila/o: Eldar

Sastojci

Tijesto za jufke
500g
brašna tip400 puder
jedna
kašika ulja
malo
soli
-
mlake vode po potrebi
Nadjev za pitu kupusnjaču
1kg
izribanog kupusa
jedna
glavica crvenog luka
malo
soli
malo
bibera
-
ulje
Komentari na recept
Vaš komentar:
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013