Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Predjela » Peciva sa susamom

Peciva sa susamom

Objavljeno 21.04.2014 u 10:03:12 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Hljeb i peciva Google+ account

Recept je pregledan: 13728 puta

Idealno za sendviće i doručak.

Način pripreme

Germu sa malkice šećera i mlijeka utopiti da se upjeni. U upjenjenu germu dodati sve gore navedene sastojke i zamijesiti glatko tijesto.

Tijesto poklopiti i ostaviti na toplo mjesto na nadođe. Od nadoslog tijesta odvojit 15 loptica iste veličine. Za đevrek-simit praviti špage dužine 50cm. Špagu preko pola uzeti i pažljivo spiralno uvijati. Krajeve sastaviti i utopiti u pekmez pomiješan vodom, zatim u susam, sa obje strane kao sto je na slici.

Isto tako odraditi i sa svim ostalim, svaku jufkicu na špage od 50cm razviti i pustiti mašti na volju. Zatim utapati u pekmez, pa susam kao što je na slikama.

Za pletenicu-vijenac, od jedne loptice napravit 3 manje, razviti na špage iste dužine i praviti pletenicu-vijenac.

Tepsiju prekriti backpapirom i slagati peciva sa razmakom do 3cm između. Ostaviti na toplo mjesto da ponovo nadođu! Peći na 200°C.

Idealno za sendviče i doručak.

|
Recept je objavila/o: Alma Akkoc

Sastojci

Tijesto
1kg
brašna
jedna
friška germa
jedno
jaje
250ml
toplog mlijeka
250ml
tople vode
100gr
margarina
dvije
kašike šećera
jedna
kašika soli
Za utopiti tijesto i posip
četiri
kašike pekmeza bilo kojeg
300ml
vode
250gr
susama
Komentari na recept
Vaš komentar:
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013