Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Predjela » Patlidžan kebab uz prilog riže

Patlidžan kebab uz prilog riže

Objavljeno 04.09.2014 u 09:26:27 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Junetina, i govedina Sa povrćem Od žitarica Od povrća Google+ account

Recept je pregledan: 8854 puta

Odlično, ukusno, dekorativno jelo sa patlidžanima, faširanim mesom uz prilog od riže i tjestenine.

Način pripreme

Priprema riže:

U zagrijanu šerpu dodati puter i tjesteninu. Uz stalno miješanje tjesteninu prziti dok dobije tamnožutu boju. Zatim dodati rižu i so, pa pržiti uz stalno miješanje sve dok riža dobije žućkastu boju. Dodati vodu i kuhati na laganoj temperaturi sve dok riža upije svu vodu. Šerpu poklopiti i ostaviti na isključenoj pećnici da nadolazi!



Priprema patlidžana:

Patlidžan i tikvice oprati i posušiti. Po dužini sjeći na debljinu od ½ cm, zatim u šerpi ili tavi sa dodatom kašikom ulja pržiti sa obje strane sve dok dobije svijetlobraon boju. Sve prepržiti i ostaviti na stranu da se hladi.

Od mesa, oba sitno sjeckana luka, prezle, jajeta, vode, paprike i paradajz pirea ili ajvara i sitno sjeckanog peršuna, sjediniti u jednu masu. Masu dobro sjedinit i praviti ćuftice veličine jajeta.

Paradajz isjeći na tanje šajbice i zelenu papriku na veće komadiće i ostaviti na stranu. Po šajbici tikvice staviti po prijeko šajbicu patlidžana ili obrnuto, a na sredinu ćufticu. Sastaviti krajeve i okrenuti ih na prema dnu šerpe. Odraditi istim postupkom sa svim i poredati ih u šerpu. Svaku uvijenu ćufticu prekriti sa šajbicom paradajza, zatim komadićem paprike, kao što je na slici.

500ml paradajz pirea sa 100ml vode sastaviti i pažljivo uliti u šerpu. Prekriti backpapirom ili poklopcem. Peći na 250°C.



















 

|
Recept je objavila/o: Alma Akkoc

Sastojci

Patlidžan kebab
500g
faširanog mesa
tri
patlidžana
tri
tikvice
dvije
glavice luka
4 do 5
čehna bijelog luka
4 do 5
kašika prezle
100ml
tople vode
jedno
jaje
dva
paradajza
dvije
zelene paprike
500ml
paradajz pirea
jedna
kašika paprika pirea ili ajvar
-
so
-
biber
-
so sa začinskim povrćem
-
aleva paprika
jedna
vezica friškog peršuna
2 do 3
kašike ulja za pržiti
Riža sa tjesteninom
dvije
čase riže
dvije
kašike putera
dvije
kašike sitne tjestenine šehrija
pet
čaša vode
malo
soli
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Tanjir.ba
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013