Osnova bijelog sosa od brašna
Objavljeno 09.12.2010 u 14:56:53 u kategoriji/kategorijama:
Recept je pregledan: 19381 puta
Način pripreme40 grama maslaca, 40 grama brašna, tričetvrt litre mesne vode - supe.Kuha se 20 do 30 minuta. Omanja šerpa pristavi se na vatru sa maslacem. Kada se masalc zagrije, saspe se brašno i polako miješa. Ne smije se ostaviti da brašno porumeni, već mora ostati bijelo. Tada se po malo sipa i neprestano miješa mesna voda-supa, pa se ostavi da se iz tiha kuha 20-30 minuta. Tada se posoli i prema ukusu doda biber ili crvena paprika, sirće ili limunov sok, a kada se doda još začin, kao peršun, kopar, mažuran, ruzmarin, bijeli luk ili neki drugi, od čega će sos dobiti pretežni ukus. Takav sos će dobiti ime onog dodatka od čega je dobio pretežni ukus. Svim bijelim sosovima preporučljivo je, kada su već gotovi, dodati 10-15 grama sviježeg maslaca.
Recept je objavila/o:
bosanskikuhar
Sastojci
|
Slični recepti
Komentari na recept
Vaš komentar: