Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Osinje gnijezdo

Osinje gnijezdo

Objavljeno 26.12.2011 u 14:10:02 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Kolači Ostalo Google+ account

Recept je pregledan: 5976 puta

Pospite ga orasima ili bademima, grožđicama, čokoladom, cimetom i šećerom. Sve prelijte rastopljenim maslacem pa...

Način pripreme

Na radnoj površini, brašnu dodajte maslac i dobro ga umijesite u brašno.
Dodajte šećer, jaje, žumance, so, limunovu koru i germu rastopljenu u mlijeku.

Tijesto dobro izradite rukom.
Mijesite dok se ne počnu praviti mjehurići (ako je tijesto pretvrdo, dodajte još malo mlakog mlijeka).
Tijesto stavite u posudu, pokrijte i pustite da se na toplom mjestu digne.

Kada se tijesto diglo istresite ga na pobrašnjenu radnu površinu.

Razvijte tijesto debljine prsta.
Pospite ga orasima ili bademima, grožđicama, čokoladom, cimetom i šećerom.
Sve prelijte rastopljenim maslacem pa poprskajte rumom.

Tijesto zavijte kao savijaču.

Stavite u nauljeni pleh i ostavite oko pola sata da se diže.

Premažite ga razmućenim jajetom i pecite u rerni na srednjoj temperaturi 180°C oko 40 minuta.

Pečeno izrežite na komade.
Pospite šećerom u prahu i vanilinim šećerom.

|
Recept je objavila/o: Eldar

Sastojci

Osinje gnijezdo
300g
brašna
50g
maslaca
50g
šećera
jedno
cijelo jaje
jedan
žumanjak
-
na vrh noža soli
pola
limuna (ribana kora)
10g
germe
jedna
šoljica mlijeka
120g
oraha ili badema mljevenih
360g
grožđica
50g
čokolade za kuhanje ribane
pola
male kašikice cimeta
70g
rastopljenog maslaca
velika
kašika ruma ili aroma ruma
dvije
velike kašike šećera
-
šećer u prahu (za posuti)
dva
paketića vanilinog šećera
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Tanjir.ba
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013