Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Nugat torta

Nugat torta

Objavljeno 18.03.2013 u 11:56:41 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Torte Google+ account

Recept je pregledan: 17093 puta

Najčokoladnija nugat torta. Oprez: Slatka bomba! :) Ova torta je dobra uz kafu ili kao super dezert.

Način pripreme

1. Razdvojiti bijelanjke od žumanjaka. Mikserom izmutiti bijelanjke, dodati par kašika šećera i nastaviti mutiti da šlag bude čvrst.

2. Izmiksati žumanca sa vodom i dodati ostatak šećera. Miksati ih dok ne posvijetle i postanu pjenasta.

3. Izmiješati i prosijati skupa brašno, kakao prah i prašak za pecivo. Kuhačom oprezno umiješati žumanca u bijelanca, dodati smjesu od brašna i opet kuhačom miješati polagano dok se masa ne izjednači.

4. Kalup veličine 18 cm putrom dobro namazati i pobrašniti da se kora ne zalijepi. Istresti masu u kalup i peći na prethodno zagrijanoj pećnici na 175°C, otprilike 30 minuta ili dok ne bude gotov. Sa čačkalicom možete provjeriti, gotov je kad na čačkalici ne ostaje tijesto. Ohladiti dobro koru, izvaditi je iz kalupa, pa je prerezati na sredini da dobijete 2 kore.

5. Mikserom dobro umutiti omekšali putar sa šećerom u prahu, nekih 6 minuta. Dodajte nugat i miksajte još 2 minute.

6. Orahe krupno isjeckajte nožem ili u mašini predvidjenoj za to. 7. Isjeckajte Daim čokoladu. Napunite 1/3 kreme izmedju dvije kore i pospite sa Daim čokoladom i orasima. Vodite računa da nesto oraha ostane za gornji posip torte.

Složite kore, jednu na drugu, premažite je ostatkom kreme, pospite orasima i ukrasite sa čokoladnim kuglicama.

|
Recept je objavila/o: NeXi

Sastojci

Biskvit
tri
jajeta
120g
bijelog kristal šećera
1,5
kašika vode
65g
brašna
25g
kakaa u prahu
pola
kašikice praška za pecivo
Krema
300g
mekanog putra
300g
šećera u prahu
300g
nugata
100g
krupno sjeckanih oraha
100g
Daim čokolade
jedna
vrečica čokoladnih kuglica
Ukras
jedna
vrečica čokoladnih kugli
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013