Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Predjela » Moj domaći hljeb

Moj domaći hljeb

Objavljeno 19.06.2013 u 15:25:32 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Hljeb i peciva Google+ account

Recept je pregledan: 19204 puta

Ukusan i lijep domaći hljeb.

Način pripreme

Germu usitniti i sa kašikicom šecera, pa u malo vode staviti, da se germa upjeni. Brašno, germu, so, šećer, umjesiti sa dovoljnom količinom tople vode, sa pažnjom da ne bude ni premehko, a ni pretvrdo. Tijesto poklopiti i ostaviti na toplo mjesto da nadolazi. Kada je tijesto nadošlo, odvojiti ca. 700g i nakuhat malo na brašnu.

Uljem podmazat tepsiju duboku. Tijesto oblikovati u vidu vijenca.

Ostatak tjesta razdjeliti na tri loptice, dvije iste veličine, a treću veličine jajeta.  Jednu lopticu oklagijom ili valjkom za tjesteninu razvaljati na usko, a dugo rezati u obliku lista i na kant. Redati preko kruga vjenca. Zatim drugom lopticom zatvoriti sredinu vijenca. Od treće loptice praviti male cvjetiće kao što je na slici. Svaki listić nožem prerezat preko. Jaje, odvojiti žumanjak i bjelanjak. Bjelanjak utuć na pjenasto i premazat cio hljeb, zatim isto ponoviti žumanjakom na tanko.

Crnim sjemenkama „ćorukut“ ukrasit sredinu svakog cvjetića, a susamom cio hljeb posut.

|
Recept je objavila/o: Alma Akkoc

Sastojci

Moj domaći hljeb
1kg
brašna
-
vode po potrebi
-
so i šećer, pola pola
jedna
svjeza germa
jedno
jaje za premazat preko
-
sjemenke po zelji
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Tanjir.ba
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013