Recept je pregledan: 15572 puta
Način pripremeGermu usitniti i sa kašikicom šećera staviti u malo vode, da se germa upjeni.Brašno, germu, so, šećer, umjesiti sa dovoljnom količinom tople vode, ( paziti da ne bude ni premehko, a ni pretvrdo). Tijesto poklopiti i ostaviti na toplo mjesto da nadolazi. Kada je tijesto nadošlo, odvojiti cca. 700g i nakuhati malo na brašnu. Uljem podmazati tepsiju (duboku). Tijesto oblikovati u vidu vijenca. Ostatak tijesta prepoloviti na tri loptice. Dvije iste veličine, a trćeu veličine jajeta. Jednu lopticu oklagijom ili valjkom za tjesteninu razvaljati na usko, a dugo. Rezati u obliku lista i na kant redati preko kruga „vijenca“. Zatim drugom lopticom zatvoriti sredinu vijenca. Od treće loptice praviti male cvjetiće kao što je na slici. Svaki listić nožem prerezati preko. Jaje odvojiti žumanjak i bjelanjak. Bjelanjak utuć na pjenasto i premazati cio hljeb, zatim isto ponoviti žumanjakom al' na tanko. Crnim sjemenkama „ćorukut“ ukrasiti sredinu svakog cvjetića, a susamom posuti cijeli hljeb. Sastojci
|
Slični recepti
Komentari na recept
Vaš komentar: