Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Predjela » Moj domaći hljeb 1

Moj domaći hljeb 1

Objavljeno 02.09.2013 u 17:02:35 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Hljeb i peciva Google+ account

Recept je pregledan: 13705 puta

Brašno, germu, so, šećer, umjesiti sa...

Način pripreme

Germu usitniti i sa kašikicom šećera staviti u malo vode, da se germa upjeni.

Brašno, germu, so, šećer, umjesiti sa dovoljnom količinom tople vode,  ( paziti da ne bude ni premehko, a ni pretvrdo).

Tijesto poklopiti i ostaviti na toplo mjesto da nadolazi. Kada je tijesto nadošlo, odvojiti cca. 700g i nakuhati malo na brašnu.

Uljem podmazati tepsiju (duboku).

Tijesto oblikovati u vidu vijenca. Ostatak tijesta prepoloviti na tri loptice. Dvije iste veličine, a trćeu veličine jajeta.

Jednu lopticu oklagijom ili valjkom za tjesteninu razvaljati na usko, a dugo. Rezati u obliku lista i na kant redati preko kruga „vijenca“. Zatim drugom lopticom zatvoriti sredinu vijenca. Od treće loptice praviti male cvjetiće kao što je na slici.

Svaki listić nožem prerezati preko.

Jaje odvojiti žumanjak i bjelanjak. Bjelanjak utuć na pjenasto i premazati cio hljeb, zatim isto ponoviti žumanjakom al' na tanko.

Crnim sjemenkama „ćorukut“ ukrasiti sredinu svakog cvjetića, a susamom posuti cijeli hljeb.

|
Recept je objavila/o: Alma Akkoc

Sastojci

Moj domaći hljeb
1kg
brašna
-
vode po potrebi
-
so i šećer, pola pola
jedna
svježa germa
jedno
jaje za premazati preko
-
sjemenke po želji
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Tanjir.ba
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013