Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Predjela » Lignje

Lignje

Objavljeno 11.11.2014 u 10:10:02 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Morski specijaliteti Od riba, morskih plodova Google+ account

Recept je pregledan: 11043 puta

Dobar recept za pripremu lignji.

Način pripreme

Lignje očistiti.

Na vruću mješavinu ulja (pola suncokretovo, pola rafinirano maslinovo) staviti lignje i krakove. Poklopiti pa dinstati na jakoj vatri par minuta. Pobiberiti. Dodati sitno sjeckani bijeli luk, sjeckani list peršuna, malo soli sa začinskim povrćem i iscjediti malo limunovog soka.. Zaliti vinom pa dinstati da saft uvrije.

Kada višak tečnosti ispari lignje su gotove (ne treba mnogo vremena za dinstanje približno 10-15 minuta na jakoj vatri). Ponovo posuti lignje sa malo sitno sjeckanog bijelog luka i sitno isjeckanog peršunovog lista. Poklopiti i ostaviti par minuta. Lignje služiti sa saftom u kojem su se dinstale.

Prilog pripremiti prije pripremanja lignji:

Skuhati krompir u slanoj vodi izrezan na komade. Prije serviranja preliti ga sa malo maslinovog ulja.

Blitvu obariti i isjeći. Malo je preliti sa maslinovim uljem.

 

|
Recept je objavila/o: dinica

Sastojci

Lignje
1kg
lignji
-
maslinovo rafinirano ulje
-
suncokretovo ulje
malo
bibera
malo
soli sa začinskim povrćem
dvije
manje glavice bijelog luka
jedna
vezica peršunovog lista
100ml
vina
malo
soka od limuna
Prilog
-
kuhani krompir po želji
-
kuhana blitva po želji
malo
maslinovog ulja
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013