Recept je pregledan: 16826 puta
Način pripremePreliti 300ml hladne vode preko 450g smrznutih višanja, te pošećeriti i promiješati. Sačekati nekoliko sati da se višnje odmrznu.Procijediti kroz cjediljku. Sok sačuvati. Kora: Istopiti 100g čokolade sa četiri velike kašike ulja i ohladiti na sobnoj temperaturi. Izmutiti mikserom 6 bjelanjaka u čvrst snijeg. U 6 žumanjaka dodati vrećicu praška za pecivo i izmutiti viljuškom. Dodati žumanjke u bjelanjke i izmutiti mikserom. Zatim dodati 6 velikih kašika šećera i otopljenu čokoladu, te izmutiti mikserom. Prosijati 4 velike kašike brašna i 2 velike kašike čokolade u prahu u smjesu, te miješati kašikom dok se smjesa ne sjedini. Premazati unutrašnjost tepsije uljem, istresti smjesu i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C. Ostaviti da se ohladi. Krem: Istresti dva pudinga (prašak) od vanilije u zdjelu. Dodati šećer ukoliko ga nema u vrećici od pudinga. Pomiješati kašikom. Dodati 100ml mlijeka i dobro izmiješati (da ne ostanu grudvice). Skuhati ukupno 600ml mlijeka, puding istresti i miješati sve dok se ne skuha. (Napomena: Na jednoj vrećici od pudinga je pisalo da se kuha u 0,5 litra mlijeka; što znači da je ukupno pisalo 1l mlijeka.) Ne treba dodavati maslac/margarin, jer je puding dovoljno zgusnut (podsjeća na krem za kolače). Preliti preko kore. Poredati višnje po pudingu. Žele: Goveđu želatinu (10g) pomiješati sa 4 velike kašike hladne vode i sačekati dok ne nabubri. Sok od procijeđenih višanja (0,5l) ugrijati, ne smije prokuhati. Dodati nabubrenu želatinu i pomiješati. Ostaviti u frižider na nekoliko sati da se sčvrsne. Presuti preko pudinga i izravnati. Vratiti u frižider na sat vremena. Možete također ohladiti žele na sobnoj temperaturi dok ne bude mlakast, pa preliti preko pudinga, staviti u frižider i čekati nekoliko sati dok se ne ščvrsne.
Recept je objavila/o:
BHsanjalica
Sastojci
|
Slični recepti
Komentari na recept
Vaš komentar: