Kelj sa teletinom i suhim mesom
Objavljeno 24.01.2019 u 11:27:04 u kategoriji/kategorijama:
Recept je pregledan: 4307 puta
Način pripremeGlavicu kelja očistiti od starih liski, oprati, izrezati, odstraniti korijen.U veću šerpu naliti vodu, posoliti. Kad provri staviti kelj. Nek se blanšira 10-15 min. Ocijediti na đevđiru i saprati hladnom vodom,da se dalje ne kuha. U pretis lonac nasuti ulje,urezati mrkvu (mogu i dvije), prodinstati par minuta. Ubaciti čehno isjeckanog bijelog luka. Propržiti. Ne stavljam luk uz kelj i buraniju ,jer ne volim te kombinacije . Dodati isjeckano meso. Posuti sa vegetom, biberom i mljevenom slatkom paprikom. Miješati i malo ućevapiti meso, da dobije finu smedjkastu boju , a paprika otpusti aromu. Dodati prstohvat ili na vrh kašičice čilija u prahu. Na meso staviti šnite suhog mesa. Minutu dvije pržiti i dodati kelj, poredati komade, blanširane, po mesu. Uliti mlaku vodu ili temeljac - 5 cm iznad kelja. Izrezati dva veća krompira na kockice, jedan friški paradajz, i njih staviti u masu. Jos staviti u čorbicu jedan lovorov list, šoljicu tečnog paradajza i suhog celera kašičicu. Poklopiti pretis, ako je prethodno ringla ukljucena na najjače, kad stavite pretis, smanjite za jedan stepen. Skuha se za pola sata otprilike. Ja sam iz pretisa pretresla čorbu u šerpu, stavila jedan komad putera i još kašiku sos paradajza. Vratila na ringlu da se kuha deset minuta, bez nekog pretjeranog miješanja. Samo onako da paradajz i puter fino prokrčkaju. Posuti sa peršunom. Sastojci
|
Slični recepti
Komentari na recept
Vaš komentar: