Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Jabukovača sa orasima i cimetom

Jabukovača sa orasima i cimetom

Objavljeno 15.02.2018 u 08:43:34 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Dezerti od voća Kolači Slatke pite Google+ account

Recept je pregledan: 1603 puta

Oko 1,5kg jabuka (može komotno i 2kg)...

Način pripreme

Pravila sam je sa domaćom jufkom.

Razvila normalno jufku uz brašnjenje, razvukla preko cijelog stola.

Oko 1,5kg jabuka (može komotno i 2kg) ogulila, izerendala, stavila na cjediljku da se ocijede u protivnom razrijede agdu kada se zalije pita.

Kada se naribane jabuke dobro ocijede, dodam cimet i orahe, može i prezla ako su još uvijek dosta vlažne.

Smotam rolne. Poredam u nauljenu tepsiju. Poprskam ili prelijem maslacem sa malo ulja.

Pečem na 250˘C, pa postepeno smanjujem da se ispeče kako treba.

Agdu sam napravila od 1kg šećera, 1l vode, kašika soka od limuna i par kriškica limuna. Ne bude "silna", niti je preslatka.

Kada prokuha, neka se kuha se 15-20 minuta. Probajte na tanjiriću. Naspete malo agde na tanjirić, ostavite da se malo ohladi. Ako sporije klizi niz tanjir, dobro je. Agdu skuham prije pravljenja pite, zato što pitu brzo napravim, do tada se agda na hladnom dovoljno prohladi.

Mlaku pitu zalijem hladnijom agdom. Nikad vrela pita i vrela agda. Ne pokrivam pitu jer volimo hrskavu.

|
Recept je objavila/o: Aida Melkić

Sastojci

Jabukovača sa orasima i cimetom
-
domaće jufke
1,5 do 2kg
jabuka izrendanih i ocijeđenih
malo
cimeta
-
orasi
po potrebi
prezla-mrvice
malo
ulja
malo
maslaca
Agda
1kg
šećera
1l
vode
jedna
kašika soka od limuna
nekoliko
kriškica limuna
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Tanjir.ba
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013