Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Hurmašice sa pekmezom

Hurmašice sa pekmezom

Objavljeno 10.11.2017 u 08:33:25 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Kolači Google+ account

Recept je pregledan: 602 puta

Sa pekmezom...

Način pripreme

Umutiti jaja i prstohvat soli. Dodati šećer, pa dobro umutiti.

Zatim u jaja dodati pekmez i istopljen puter. Žicom miješati masu, da se ujednači.

Dodavati postepeno brašno i prašak za pecivo. Mijesiti rukom. Kada se tijesto ne bude više lijepilo za ruku, prestati dodavati brašno. Još izmijesiti, pa formirati hurmašice. Poredati u namašćen pleh i peći na umjerenoj vatri.

Agda-zaljev- 600gr secera i 6 dl vode , da se kuha dok ne počnu da se pojavljuju sitni mjehurući. Ubaciti dvije kriskice limuna. Zaljevati vruće hurmašice sa mlakom agdom. Pokriti folijom ili drugom tepsijom, dok se hlade.

Ja uvijek skuham malo više agde u slučaju da hurmašice upiju svu agdu, da bi mogla naknadno preliti kašičicom hurmašicu prije serviranja.

|
Recept je objavila/o: Aida Melkic Hasic

Sastojci

Hurmašice sa pekmezom
dva
jaja
-
prstohvat soli
200g
šećera,
200g
putera
jedna
šolja pekmeza 150ml
500g
brasna brašna
jedan
prašak za pecivo
Agda
600g
šećera
600ml
vode
dvije
kriške limuna
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Tanjir.ba
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013