Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Hercegovačke smokvare

Hercegovačke smokvare

Objavljeno 22.01.2018 u 20:14:17 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Dezerti od voća Kolači Slatke pite Google+ account

Recept je pregledan: 2682 puta

Tradicionalno u Hercegovini.

Način pripreme

U smokvare ide pekmez od smokava, nisam ga imala dovoljno, pa sam stavila pekmez od jabuka jednu trećinu mjere, a ostalo pekmez od smokava.

Podsjećaju na pekmezne hurmašice.

No, vi stavite pekmez koji želite.


Recept: 2 šolje vode, šolja ulja, pola šolje pekmeza (mjera je solja od 2 dl), nasuti u šerpu, promiješati, pa neka prokuha. Neka se malo masa prohladi. Promiješati žicom, dodati 2 čaše brašna i pola šolje kukuruznog brašna. Umiješati dobro.

Kada se ohladi dodati jedan prašak za pecivo. Opet žicom izmješati.

Otkidati komadiće tijesta veličine kivija i praviti kuglice. Rastanjiti ih na otprilike 7 mm.

Redati u čistu tepsiju, ne treba ni brašniti ni uljiti.

Peći smokvare 20 minuta na 190°C.

Zaljev praviti pred kraj pečenja od pola šolje šećera, šolja vode i šolja pekmeza. Neka samo prokuha. Kada izvadite iz rerne smokvare, a zaljev prokuhao, neka se par minuta ohlade. Vruce smokvare preliti iz kutlače vrućim zaljevom. Po želji posuti mljevenim orasima.

|
Recept je objavila/o: Aida Melkić

Sastojci

Tijesto (šolja od 200ml)
dvije
šolje vode
jedna
šolja ulja
pola
šolje pekmeza
dvije
čaše brašna
pola
šolje kukuruznog brašna
jedan
prašak za pecivo
Zaljev (šolja od 200ml)
pola
šolje šećera
jedna
šolja vode
jedna
šolja pekmeza
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Tanjir.ba
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013