Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Havana

Havana

Objavljeno 09.04.2013 u 15:20:38 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Kolači Torte Google+ account

Recept je pregledan: 54938 puta

Jednostavna torta, a odlična.

Način pripreme

Kora-biskvit

Jaja i šećer dobro izmiksati pa dodati ostale sastojke i ispeći.

Za posipanje:
150g napolitanke
5 kasika secera

5 kašika šećera zagrijati da se istopi u fin karamel.
Kad je gotov pouljiti tanjir i ostaviti da se ohladi.
Nakon toga samljeti ga skupa sa napolitankom.

Krema
1l mlijeka
250g šećera
tri želatina (10g)
1l tečnog šlaga

U mlijeko staviti šećer i pustiti da provri.
Za to vrijeme rastopiti želatinu po upustvu sa kesice.
Kada je mlijeko provrilo sasuti želatinu i još malo miješati ne da provri.
Skinuti i ohladiti prvo na sobnoj temepratupi, zatim staviti u frižider i pustiti da se želatina stvrdne (vremenski odprilike 2-3 sata)
Kada se zelatina stvrdla, posebno izmiksati slatko vrhnje i dodati mu smjesu sa želatinom, pa miksati još jedno 15 minuta.

Podijeliti smjesu na četiri jednaka dijela.

U šerpu koju ste obložili pvc folijom ili kalup za torte redati bjelu masu i dodati jedan dio posipa koju ste isto podijelili na tri dijela, tako do kraja redati (na vrh ako je u pitanju šerpa staviti koru), a ako je kalup onda na dno

Ostavite u frižider najbolje je da prenoći (ali ako vam se žuri može se izvaditi i nakom 3-4 sata).

Izvadite tortu iz kalupa i ukrasite po želji. Ja sam samo posula čokoladom.
PRIJATNO!

|
Recept je objavila/o: zurka

Sastojci

dva
jaja
100g
kokosa
pola
šoljice vode
pet
kašika šećera
pola
kašike kakaa
Za kremu i posip
150g
napolitanki
pet
kašika šećera
1l
mlijeka
250g
šećera
tri
zelatina (10g)
1l
tečnog šlaga
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013