Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Havana sa višnjama

Havana sa višnjama

Objavljeno 15.04.2013 u 14:45:40 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Dezerti od voća Torte Google+ account

Recept je pregledan: 23857 puta

Jako jednostavna torta za napraviti.

Način pripreme

Za podlogu sam umjesto kore koristila petit keks.

Za posipanje

Kompot od višanja tegla 750ml,dvije kašike gustina, 5-6 kašika šećera.

Ocijediti višnje iz kompota, pa u onu vodu od kompota dodati šecer i kad provri dodati gustin.

Kuhati uz stalno miješanje dok se ne dobije fina glatka masa.
Kad je kuhano dodati višnje i koristiti kao posip s tim da ne dozvolite da se potpuno ohladi (onako mlakasto sipajte).

Krema

1l mlijeka, 250g šećera, 3 želatina (10g), 1l tečnog šlaga

U mlijeko staviti šećer i pustiti da provri.
Za to vrijeme rastopiti želatinu po upustvu sa kesice.
Kada je mlijeko provrilo sasuti želatinu i još malo miješati ali ne da vri.

Skinuti i ohladiti, prvo na sobnoj temepratupi zatim staviti u frižider i pustit da se želatina stvrdne (vremenski odprilike 2-3 sata).

Kad se želatina stvrdla, posebno izmiksati slatko vrhnje i dodati mu smjesu sa želatinom, pa miksati još jedno 15 minuta.

Podijeliti smjesu na tri jednaka dijela.
U šerpu koju ste obložili pvc folijom ili kalup za torte redati bjelu masu i dodati jedan dio posipa koju ste isto podijelili na tri dijela. Tako do kraja. Na vrh ako je u pitanju šerpa staviti petit keks, a ako je kalup onda na dva dijela.

Ostavite u frižider (najbolje je da prenoći), ali ako vam se žuri može se izvaditi i nakom 3-4 sata.

Izvadite toru iz kalupa i ukrasite po želji. Ja sam samo ukrasila šlagom.
PRIJATNO!

|
Recept je objavila/o: zurka

Sastojci

750ml
tegla kompota od višanja
dvije
kašike gustina
5 do 6
kašika šećera
Za posipanje
750ml
tegla kompota od višanja
dvije
kašike gustina
5 do 6
kašika šećera
Krema
1l
mlijeka
250g
šećera
tri
želatina (10g)
1l
tečnog šlaga
Podloga
-
petit keks
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Tanjir.ba
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013