Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Germuše ili hanumin pupak

Germuše ili hanumin pupak

Objavljeno 24.05.2018 u 08:03:56 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Ostalo Kolači Slatke pite Google+ account

Recept je pregledan: 908 puta

Turski kolač, zaliveni.

Način pripreme

Jedan kilogram brašna sam podijelila na dva dijela. U oba sam nasula po pola germe i po tri kašike šećera i prstohvat soli. Dodala sam i po dvije kašike ulja.

U jedno brašno sam nasula pet kašika kakao praha i cimeta punu kašičicu, a u drugo brašno sam dodala dva vanilin šećera.

Oba tijesta sam zamijesila dodajući mlako mlijeko i malo vode. Taman koliko je potrebno da se prestane lijepiti za ruke. Po potrebi posuti sa još malo brašna i oblikovati fine mekanije kugle tijesta. Ostaviti pokriveno, na toplo mjesto, dvadesetak minuta da nadođe.

Na površinu posutu brašnom (plahtu, krpu) izvaditi prvi dio (ja sam onaj sa kakaom) pa posuti malo sa brašnom i razvaljati ne previše tanko. Nastojati razvući u obliku pravougaonika.

Malo pouljiti, posuti kristal šećerom i kokosovim brašnom.

Razvaljati drugi dio tijesta u isti oblik. Na oklagiji polahko prenijeti na prvi, ponoviti postupak (ulje, kristal šećer, kokosovo brašno).

Zarolati. Dobijeni rolat sjecite na komade. Složite u nauljen i brašnom pleh iz rerne (ostaviti malo razmaka izmedju njih). Tako složeno ostaviti na toplo da nadolaze dvadeset minuta.

Napravila sam veliku i manju tepsiju, punu germuša.

Staviti u šerpu 800g šećera i 700ml vode, neka se skuha ali ne treba ni da se ukuha previše. Ne bi valjalo da je previše slatka, gusta.

Ugrijati rernu na 200°C i staviti neka se peku dvadesetak minuta.

Izvaditi i preliti mlakom agdom vruće germuše. Ja sam pokrila sa papirom za pečenje (da malo dišu) i prebacila veliku salvetu, da se ne bi potparile i bile premekane!

|
Recept je objavila/o: Aida Melkić Hasić

Sastojci

Germuše ili hanumin pupak
-
brašno
-
germa
-
sitni šećer
-
ulje
-
kakao prah
-
cimeta
-
mlijeko
-
kokosov
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Tanjir.ba
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013