Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Predjela » Domaći crni integralni hljeb

Domaći crni integralni hljeb

Objavljeno 22.02.2012 u 10:19:54 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Hljeb i peciva Google+ account

Recept je pregledan: 28685 puta

Ova vrsta hljeba je odlična za zdravlje i probavu!

Način pripreme

U posudu naliti mlaku vodu, dodati svježi kvasac, malo šećera i malo mlijeka.
Ostaviti da se diže oko pola sata.

U zdjelu sa miješenje hljeba dodati navedene vrste brašna i so.

U sredinu sipati smjesu sa kvascem i dodavati vode mlake po potrebi.

Paziti da tijesto ne bude previše tvrdo.
Mijesiti dovoljno dugo da se sjedini masa.

Umiješeno tijesto pokriti vlažnom krpom i ostaviti na sobnu temperaturu da se diže oko tri do četiri sata.
U međuvremenu tijesto prekuhati još najmanje tri puta.

Kada je tijesto odležalo, dobro ga ponovo premijesiti i podijeliti na tri dijela.

Radnu površinu posuti mješavinom integralnog i bijelog bijelog brašna.

Na brašno staviti dio tijesta i forimirati hljeb.
To uraditi sa sva ti dijela tijesta.

Lim posuti mješavinom navedenog brašna, pa na to postaviti formiran hljeb da se ne dodiruju vekne.

Pokriti salavetom i ostaviti da stoji oko pola sata.

Hljeb staviti u mlaku rernu i peći ispočetka na jačoj temperaturi oko 250°C, pa poslije dvadesetak minuta smanjiti na 220°C.

Peći oko 40 minuta (zavisi sve od vrste rerne, najbolje probati zabosti u sredinu nož i ako ne ostaje tijesto onda je hljeb pečen).

Kada je hljeb pečen isključiti rernu i ostaviti ga u rerni par sati. Na taj način kora će omekšati i biti mekano hrskava.

Ovako propremljen hljeb može na hladnom stajati do četiri dana.

Ova vrsta hljeba je odlična za zdravlje i probavu!


|
Recept je objavila/o: dinica

Sastojci

Za tri hljeba
40g
svježeg kvasca (germe)
900g
crnog brašna tip
200g
bijelog brašna tip
100g
integralnog pšeničnog pšeničnog brašna
100g
integralnog raženog brašna
1,5
kašika soli
malo
mlijeka
jedna
kašikica šećera
-
mlake vode po potrebi
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Tanjir.ba
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013