Recept je pregledan: 3714 puta
Način pripremeZa ćufteta kupim juneće meso, proberem komad i dva puta da isfaširaju u mesnici.U meso, 300g urežem glavicu luka i isjeckam čehno bijelog luka. Naspem malo soli sa začinskim povrćem, malo bibera, malo aleve paprike i kada mi je pri ruci svježeg paradajza, malo. Prezle dodam po potrebi, da masa bude taman da se mogu ćufteta oblikovati. Uvaljam ih u brašno, i otresem višak brašna. U dublju tavu naspem ulja , približno da bude visine 5-7 milimetara . Na vruće ulje stavljam kuglice, propržim ih i kad su fino zapečene sa svih strana, povadim ih. Ako je ostalo mrvica luka, povadim i njih. Na ulje, stavim kašiku brašna, miješam da bude svjetlo smeđe boje. Dolijem tople vode jednu šolju uz miješanje, da se brašno ne zgrudva. Ako smatrate da je gusto, doljevajte vode, samo nek je vruća. Začinim je solju sa začinskim povrćem, malo biberoa, malo alevom paprikom i ubacim ćufteta. Promiješam. Znači, gustinu safta radite po svojoj želji. Kada se malo ukrčka, dodam sos paradajza i pospem bosiljkom i peršunom. Kada ima lijepog paradajza za kupiti, i kada mi je pri ruci svjež bosiljak, onda sos radim sa svježim sastojcima. Mi volimo gušći saft i malo pikantniji. Ova ćufteta su mekana i ukusna. Sastojci
|
Slični recepti
Komentari na recept
Vaš komentar: