Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Čokoladna rolada

Čokoladna rolada

Objavljeno 10.12.2012 u 14:19:04 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Kolači Google+ account

Recept je pregledan: 27032 puta

Stari provjereni recept za roladu.

Način pripreme

Odvojite žumanjke od bjelanjaka.

Žumanjke i šećer pjenasto umutite.
U umućene žumanjke i šećer dodajte brašno, kakao u prahu i prašak za pecivo koje smo prethodno pomiješali.

U smjesu na kraju umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka.

Masu istresite u papirom obložen, namazan maslacem ili margarinom i brašnom posut pleh.

Pecite u rerni na laganoj vatri oko 130°C.

Obratite pažnju da ne bude prepečeno da bi se moglo lijepo uviti u roladu.

Tijesto stavite na mastan papir i zajedno s papirom uvijte u roladu.

Kada se tijesto ohladi odvijte i odstranite papir.

Premažite kremom i ponovo uvitje.

Krema:
Jaja i šećer dobro umutite.

Kuhajte na pari, pri tome mikserom miješajte da dobijete gustu masu.

Dodajte joj razmekšanu čokoladu koju smo otopili na laganoj temperaturi u rerni.

Miješajte i dalje na pari da se čokolada sjedini sa ostalom masom.

Uklonite s vatre.

Pripremljenu kremu potpuno ohladite i umiješajte pjenasto umućen maslac i onda je krema gotova.

Na kraju po želji roladu možete posuti ili naplaviti glazuru.

|
Recept je objavila/o: bosanskikuhar

Sastojci

Biskvit
šest
žumanjaka
šest
velikih kašika šećera
tri
velike kašike brašna
pola
velike kašike kakaa u prahu
-
na vrh noža praška za pecivo
-
šest
Krema
tri
jaja
150g
šećera u prahu
100g
čokolade za kuhanje
150g
maslaca
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Tanjir.ba
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013