Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Cimet pužići

Cimet pužići

Objavljeno 18.03.2013 u 23:15:24 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Hljeb i peciva Kolači Google+ account

Recept je pregledan: 14153 puta

Najbolje se jedu dok su još topli uz čašu mlijeka, a mirišu božanstveno.

Način pripreme

Izmrviti kvasac u zdjelu i promiješati u nekoliko kašika mlijeka. U šerpi na šporetu rastopite maslac i dodajte mu mlijeko. Dodajte ostatak sastojaka i mijesite tijesto u mikseru za tijesta ili rukom oko 10-15 minuta. Pokriveno tijesto ostaviti da naraste na sobnoj temperaturi 30 minuta. Razvaljati tijesto tako da je oko 3mm debljine i 30cm širine. Napravite smjesu od šećera, cimeta i maslaca. Premažite smjesu maslaca sobne temperature po čitavom tijestu. Tijesto uvijte u rolat i reižte na šnite. Dobit ćete oko 25 komada. Postavite ih s ruba presjeka prema gore u papirnate kalupe. Plasirajte ih na pleh i pustite da se digne pod kuhinjskom krpom oko 60 minuta ili dok se pužići ne udvostruče u veličini. Umutiti jaje i vodu, i četkicom smjesu jaja pažljivo premazati preko pužica i posuti šećerom na vrhu. Pecite u pećnici 200°C 10-12 minuta. Ostavite da se ohladi na stalku (žici) od pećnice.

|
Recept je objavila/o: NeXi

Sastojci

Tijesto
40g
svježeg kvasca
100g
kristal šećera
300ml
mlijeka
jedno
jaje
120g
maslaca
jedna
kasicica soli
jedna
kašičica kardamona/dragushca
750g
brašna
Glazura
jedno
jaje
dvije
kašike vode
-
po potrebi krupnog šećera
Posip
150g
maslaca sobne temperature
100g
smeđeg šećera
dvije
kašičice cimeta
Tijesto
40g
svježeg kvasca
100g
kristal šećera
300ml
mlijeka
jedno
jaje
120g
maslaca
jedna
kasicica soli
jedna
kašičica kardamona/dragushca
750g
brašna
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Tanjir.ba
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013