Cheesecake sa višnjama
Objavljeno 09.05.2018 u 18:42:12 u kategoriji/kategorijama:
Recept je pregledan: 1898 puta
Način pripremeZa cheesecake sam koristila Creamy freshe, upotrijebila sam cijelu kanticu (može i kantica čvrstog jogurta ili drugog krem sira neutralnog okusa), 450g mladog sira, 3 kesice želatina, vrhnje 200ml, šećer u prahu 250g. To je bijela masa.Za podlogu sam napravila tijesto od 2 jaja, 125g putera, 5 kašika šećera. Sve sam to dobro umutila, dodala prstohvat soli i na kraju brašna toliko da dobijem finu kuglu tijesta, bitno je da je kompaktna, da se sve uveže i oblikuje. Malo se lijepi za prste na kraju, što znači ne dodavati previše brašna jer bi bilo tvrdo. Umotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižider pola sata. Za to vrijeme otopiti 2 kesice želatina po uputstvu sa vrečice, dodati u sir, nasuti i šećer u prahu. Lagano mikserom sve umutiti. Posebno izmiksati slatko vrhnje 200ml i umiješati ga lopaticom u sir. Tijesto izvaditi iz frižidera. Na malo brašna rastanjiti na debljinu do otprilike 7 mm. U kalup promjera 28 cm (prethodno dobro premazan, puterom i posut brašnom) prebaciti tijesto i malo ga prstima okolo utisnuti. Izbockati po dnu viljuškom. Peći - sušiti na 140 - 150 °C. Kada malo bojice dobije, smanjiti na 80°C i još 5-7 minuta sušiti. Ostaviti da se ohladi. Kada se biskvit ili podloga - ohladila, istresti na nju, masu sa sirom i poravnati lopaticom. Ubaciti u škrinju - zamrzivač, da se steže. Višnje (oko 350g) iz kompota ili odleđene iz zamrzivača, da imaju soka, sa sedam kašika šećera i jednom želatinom, (mogu i dvije) miješati do vrenja. Skinuti sa ringle i ostaviti da se skoro sasvim ohladi. Kalup izvaditi iz škrinje, (ne smije biti dugo u škrinji), nego malo ohlađeno dok pripremite višnje, jer se preljev ne bi "uhvatio" za smrznutu površinu. Dok je još malo mekana masa sa sirom, preliti višnjama i fino poredati sve jednako. Ukrasiti po želji. Vratiti u škrinju još dva sata. P.S. umjesto ove podloge, može i keks, samljeven, sa puterom izmiksan, utisnut u kalup i malo (desetak min) zapečen na 180°C. Sastojci
|
Slični recepti
Komentari na recept
Vaš komentar: