Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Cheesecake sa višnjama

Cheesecake sa višnjama

Objavljeno 09.05.2018 u 18:42:12 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Dezerti od voća Torte Kolači Google+ account

Recept je pregledan: 224 puta

Višnje, sir...

Način pripreme

Za cheesecake sam koristila Creamy freshe, upotrijebila sam cijelu kanticu (može i kantica čvrstog jogurta ili drugog krem sira neutralnog okusa), 450g mladog sira, 3 kesice želatina, vrhnje 200ml, šećer u prahu 250g. To je bijela masa.

Za podlogu sam napravila tijesto od 2 jaja, 125g putera, 5 kašika šećera. Sve sam to dobro umutila, dodala prstohvat soli i na kraju brašna toliko da dobijem finu kuglu tijesta, bitno je da je kompaktna, da se sve uveže i oblikuje. Malo se lijepi za prste na kraju, što znači ne dodavati previše brašna jer bi bilo tvrdo.

Umotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižider pola sata.

Za to vrijeme otopiti 2 kesice želatina po uputstvu sa vrečice, dodati u sir, nasuti i šećer u prahu. Lagano mikserom sve umutiti. Posebno izmiksati slatko vrhnje 200ml i umiješati ga lopaticom u sir.

Tijesto izvaditi iz frižidera. Na malo brašna rastanjiti na debljinu do otprilike 7 mm. U kalup promjera 28 cm (prethodno dobro premazan, puterom i posut brašnom) prebaciti tijesto i malo ga prstima okolo utisnuti. Izbockati po dnu viljuškom. Peći - sušiti na 140 - 150 °C. Kada malo bojice dobije, smanjiti na 80°C i još 5-7 minuta sušiti. Ostaviti da se ohladi.

Kada se biskvit ili podloga - ohladila, istresti na nju, masu sa sirom i poravnati lopaticom. Ubaciti u škrinju - zamrzivač, da se steže.

Višnje (oko 350g) iz kompota ili odleđene iz zamrzivača, da imaju soka, sa sedam kašika šećera i jednom želatinom, (mogu i dvije) miješati do vrenja. Skinuti sa ringle i ostaviti da se skoro sasvim ohladi.

Kalup izvaditi iz škrinje,  (ne smije biti dugo u škrinji), nego malo ohlađeno dok pripremite višnje, jer se preljev ne bi "uhvatio" za smrznutu površinu. Dok je još malo mekana masa sa sirom, preliti višnjama i fino poredati sve jednako. Ukrasiti po želji.

Vratiti u škrinju još dva sata.

P.S. umjesto ove podloge, može i keks, samljeven, sa puterom izmiksan, utisnut u kalup i malo (desetak min) zapečen na 180°C.

|
Recept je objavila/o: Aida Melkić Hasić

Sastojci

Bijela masa
450g
mladog sira
tri
kesice želatina
200ml
vrhnja
250g
šećera u prahu
Podloga
dva
jaja
125g
putera
pet
kašika šećera
prstohvat
soli
-
brašna po potrebi
Preko fila
350g
višanja iz kompota ili zamrzivača
7
kašika šećera
1 do 2
kesice želatina
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Tanjir.ba
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013