Recept je pregledan: 66023 puta
Način pripremePriprema ćevapa:Meso izrezati na kockice,posoliti i dodati papra po želji. Prokuhati 4 cijela češnja češnjaka u 100 ml vode, ostaviti da se skroz ohladi, preliti preko mesa, promiješati i ostaviti da odstoji u frižideru 24 sata. Meso koje je odstajalo minimalno 24 sata u frižideru 2 puta samljeti na srednju šajbu na mašinu za meso i dobro izmiješati rukama, u mašini za tijesto ili mikserom sa dva spiralna nastavka. Smjesu ostaviti 4-5 sati na sobnoj temperaturi da odstoji i nakon toga je vratiti u frižider gdje može stajati do dva dana. Ćevape oblikovati sa špricom za punjenje ili na mašini za meso koja ima nastavak za punjenje i peći na jakoj vatri i podmazivati roštilj sa junećim lojem dok se peku. Ćevapi se ne smiju prepeći i u sredini trebaju biti roza boje kad su pečeni. Priprema lepinja: Kvasac otopiti u 1 dcl mlake vode, dodati žlicu šećera, dobro promiješati i ostaviti da se digne cirka 15-tak minuta na sobnoj temperaturi.Pomiješati brašno i sol, dodati otopljeni kvasac i 500 ml vode i mijesiti (ručno ili mikserom) dok ne dobijemo glatko i vrlo mekano tijesto.Kad je tijesto dobro zamiješeno ostaviti ga da se diže na toplom dok se ne udvostruči.Kad se tijesto diglo ponovo ga premijesiti i ostaviti da se diže. Kad se tijesto dignulo po drugi put podijeliti ga na 6-8 loptica (zavisi koju veličinu lepinja želite) i posložite na radni stol, pokrijte sa čistom krpom i ostavite da se dižu 20-30 minuta. Svaku lopticu pospite sa brašnom, malo stanjite i stavite u pleh u koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Lepinje namažite žumanjcem i po želji pospite sa sezamom,makom, kimom, soli ili nekim drugim sjemenkama. Pečnicu zagrijte na 230 C i pecite lepinje dok se ne ispeku, tj. dok ne dobiju lijepu boju.(cirka 20-tak minuta) Izvaditi iz pećnice i zamotati u krpu da otpuste. Lepinje prerezati na pola, napariti na ćevapima ili lagano natopiti sa juhom od kocke ali paziti na količinu juhe da ne budu gnjecave.
Recept je objavila/o:
divlji prasac
Sastojci
|
Slični recepti
Komentari na recept
Vaš komentar: