Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Glavna jela » Ćevapi u lepinji

Ćevapi u lepinji

Objavljeno 27.05.2012 u 11:18:16 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Jela sa žara Google+ account

Recept je pregledan: 58486 puta

Kombinacija sa veprovinom, srnetinom i klepetinom su dobro došle

Način pripreme

Priprema ćevapa:
Meso izrezati na kockice,posoliti i dodati papra po želji.
Prokuhati 4 cijela češnja češnjaka u 100 ml vode, ostaviti da se skroz ohladi, preliti preko mesa, promiješati i ostaviti da odstoji u frižideru 24 sata.
Meso koje je odstajalo minimalno 24 sata u frižideru 2 puta samljeti na srednju šajbu na mašinu za meso i dobro izmiješati rukama, u mašini za tijesto ili mikserom sa dva spiralna nastavka.
Smjesu ostaviti 4-5 sati na sobnoj temperaturi da odstoji i nakon toga je vratiti u frižider gdje može stajati do dva dana.
Ćevape oblikovati sa špricom za punjenje ili na mašini za meso koja ima nastavak za punjenje i peći na jakoj vatri i podmazivati roštilj sa junećim lojem dok se peku. Ćevapi se ne smiju prepeći i u sredini trebaju biti roza boje kad su pečeni.

Priprema lepinja:
Kvasac otopiti u 1 dcl mlake vode, dodati žlicu šećera, dobro promiješati i ostaviti da se digne cirka 15-tak minuta na sobnoj temperaturi.Pomiješati brašno i sol, dodati otopljeni kvasac i 500 ml vode i mijesiti (ručno ili mikserom) dok ne dobijemo glatko i vrlo mekano tijesto.Kad je tijesto dobro zamiješeno ostaviti ga da se diže na toplom dok se ne udvostruči.Kad se tijesto diglo ponovo ga premijesiti i ostaviti da se diže.
Kad se tijesto dignulo po drugi put podijeliti ga na 6-8 loptica (zavisi koju veličinu lepinja želite) i posložite na radni stol, pokrijte sa čistom krpom i ostavite da se dižu 20-30 minuta.
Svaku lopticu pospite sa brašnom, malo stanjite i stavite u pleh u koji ste prethodno stavili papir za pečenje.
Lepinje namažite žumanjcem i po želji pospite sa sezamom,makom, kimom, soli ili nekim drugim sjemenkama.
Pečnicu zagrijte na 230 C i pecite lepinje dok se ne ispeku, tj. dok ne dobiju lijepu boju.(cirka 20-tak minuta)
Izvaditi iz pećnice i zamotati u krpu da otpuste.
Lepinje prerezati na pola, napariti na ćevapima ili lagano natopiti sa juhom od kocke ali paziti na količinu juhe da ne budu gnjecave.


|
Recept je objavila/o: divlji prasac

Sastojci

Sastojci za čevape
1500 g
junetine od vrata ili plećke
500g
janjetine od vrata i plećke
četiri
češnja češnjaka
-
sol
Sastojci za lepinje
1000g
mekog brašna
12g
suhog ili 30g svježeg
jedna
žlica soli
jedna
žlica šećera
700ml
mlake vode
jedan
žumanjak za premazivanje
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Tanjir.ba
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013