Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Glavna jela » Bundevara, pita od bunde

Bundevara, pita od bunde

Objavljeno 15.02.2018 u 11:11:26 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Pite Google+ account

Recept je pregledan: 10879 puta

Za one koji vole bundevaru.

Način pripreme

Zamijesiti tijesto od 500g brašna, malo soli, malo ulja i mlake vode.

Tijesto mijesiti sve dok se ne počne odvajati sa ruke.

Tijesto ne smije da bude tvrdo zakuhano.

Podijeliti tijesto na hljepčiće (dva ili više) zavisno kolika je radna površina na kojoj se razvija jufka. Otprilike za kuhinjski sto prosječne veličine ide na dva ili tri dijela.

Tijesto ostaviti da odstoji, tj. da se odmara bar jedan sat u prostoriji koja je topla.

Tijesto je preporučljivo pokriti vlažnom salavetom da se ne bi sušilo.

Kada je jufka odstojala, hljepčiće malo razviti oklagijom, premazati uljem i opet ostaviti desetak minuta da stoji.

Razviti jufku, obavezno mastiti (uljem, rastopljenim maslom ili maslacem).

Nadjev redati sa dva kraja radne površine.

Zarolati oba kraja do sredine jufke, presjeći jufku između dvije zarolane šipke pite.

Kada smo zavili, praviti više zvrkova ili jedan veliki u okruglu tepsiju.

Prije slaganja pite pomastiti tepsiju.

Kada je složena pomastiti je preko.

Na početku pečenja, pitu peći na temperaturi 250°C onda smanjiti temperaturu na 200°C.

Pita je pečena kada dobije rumenu boju, a fil bude mekan.

Nadjev:

Bundu isjeći, skinuti sredinu sa sjemenom i oguliti koru. Isjeckato na kockice. Posoliti (paziti da se ne presoli) i ostaviti na cjedilo da se ocijedi višak tečnosti.

Služiti je sa kajmakom, pavlakom ili mileramom.



 

|
Recept je objavila/o: bosanskikuhar

Sastojci

500g
brašna tip 400 puder
jedna
kašika ulja
malo
soli
-
mlake vode po potrebi
Nadjev
-
bunda, tikva, tikvice
malo
soli
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013