Recept je pregledan: 5547 puta
Način pripremeZamijesiti tijesto od 500g brašna, malo soli, malo ulja i mlake vode.Tijesto mijesiti sve dok se ne počne odvajati sa ruke. Tijesto ne smije da bude tvrdo zakuhano. Podijeliti tijesto na hljepčiće (dva ili više) zavisno kolika je radna površina na kojoj se razvija jufka. Otprilike za kuhinjski sto prosječne veličine ide na dva ili tri dijela. Tijesto ostaviti da odstoji, tj. da se odmara bar jedan sat u prostoriji koja je topla. Tijesto je preporučljivo pokriti vlažnom salavetom da se ne bi sušilo. Kada je jufka odstojala, hljepčiće malo razviti oklagijom, premazati uljem i opet ostaviti desetak minuta da stoji. Razviti jufku, obavezno mastiti (uljem, rastopljenim maslom ili maslacem). Nadjev redati sa dva kraja radne površine. Zarolati oba kraja do sredine jufke, presjeći jufku između dvije zarolane šipke pite. Kada smo zavili, praviti više zvrkova ili jedan veliki u okruglu tepsiju. Prije slaganja pite pomastiti tepsiju. Kada je složena pomastiti je preko. Na početku pečenja, pitu peći na temperaturi 250°C onda smanjiti temperaturu na 200°C. Pita je pečena kada dobije rumenu boju, a fil bude mekan. Nadjev: Bundu isjeći, skinuti sredinu sa sjemenom i oguliti koru. Isjeckato na kockice. Posoliti (paziti da se ne presoli) i ostaviti na cjedilo da se ocijedi višak tečnosti. Služiti je sa kajmakom, pavlakom ili mileramom.
Recept je objavila/o:
bosanskikuhar
Sastojci
|
Slični recepti
Komentari na recept
Vaš komentar: