Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Buhtle, buhtle

Buhtle, buhtle

Objavljeno 24.09.2012 u 10:36:49 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Kolači Google+ account

Recept je pregledan: 86350 puta

Stari recept moje prabake koji je došao i do mene.

Način pripreme

100 ml mlijeka zagrijati na laganoj vatri i u njemu rastopiti 1 žlicu šećera, 40 gr svježeg kvasca i dvije žlice brašna. Dobro promiješati i ostaviti na sobnoj temperaturi da se digne.

U veću posudu staviti brašno,3 žlice šećera, prstohvat soli, 30 grama rastopljenog maslaca, 1 jaje, 100 ml ulja, 250 ml mlijeka i smjesu sa kvascem koja se je dobro dignula.

Zamijesiti tijesto tako da bude kompaktno i glatko, poklopiti posudu i ostaviti da se diže cirka 60-90 minuta (zavisi od temperature ambijenta).

Napomena:
Zavisno od brašna količina mlijeka može varirati pa nemojte odmah nasipati cijelu količinu u posudu sa brašnom i ostalim sastojcima.

Dignuto tijesto iz posude prebaciti na nabrašnjeni stol ili dasku, premijesiti i sa valjkom razvaljati na debljinu prsta (cirka 1,5 cm) i oštrim nožem izrezati na kocke dimenzije 10x10 cm.

U sredinu svake kocke staviti nadjev po želji i zatvarati tako što ćemo spajati ćoškove kocke tijesta prema gore i stisnkati da nam nadjev ne iscuri.

U pleh u kojem ćemo peći buhtle nalijemo ulja 2-3 mm i buhtle koje smo umotali uvaljamo sa svih strana u ulju i slažemo u pleh jednu do druge ali ne preblizo.

Tako poslagane buhtle ostavimo da se dižu na toplom narednih 30 minuta i stavljamo u pećnicu zagrijanu na 200 °C i pečemo dok ne dobiju lijepu zlatno žutu boju otprilike 25-30 minuta.
Kad su buhtle pečene vadimo ih pećnice i ostavimo 10-tak minuta da se malo ohlade a zatim ih izvadimo iz pleha i posipamo sa štaub šećerom.

|
Recept je objavila/o: divlji prasac

Sastojci

Buhtle
1 kg
namjenskog brašna za dizana tijesta (ili meko bra
40g
svježeg kvasca
četiri
žlice šećera
350ml
mlijeka
jedno
jaje
jedan
prstohvat soli
30g
maslaca
100 ml
ulja
-
štaub šećer za posipanje
-
za nadjev – pekmez ili džem po izboru , nutell
Komentari na recept
Vaš komentar:
ajda252 (12.11.2013 09:20:40)
Buhtle - kot na sliki dela moja mami, za prste obliznit, se bo treba naučit delat...
miska (27.11.2012 15:15:57)
Koliko godina potrage za pravim receptom za omiljene BUHTLE.....i napokon nadjoh....FENOMENALNO....

Partneri

Tanjir.ba
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013