Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Glavna jela » Bosanski lonac na Aidin način

Bosanski lonac na Aidin način

Objavljeno 12.02.2018 u 17:41:43 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Jela sa krompirom Sa povrćem Janjetina, i teletina Google+ account

Recept je pregledan: 3352 puta

Za ljubitelje lonca.

Način pripreme

Teletina od vrata ili plećke, po meni najslađe meso, luk, mrkva, paprike...

Količinu mesa, kako ko, po želji.

Propržiti luk i mrkvu, dodati meso, pa sve zajedno propržiti da dobije finu, zlatno-smeđu boju. Meso odmah začinim sa soli sa dodatkom začinskog povrća, a ko želi može dodati so i biber. Dodati malo mljevene paprike.

Podlijem temeljcem ili mlakom vodom. Urežem na krupnije komade krompir, dva čehna bijelog luka, po želji može par komada prase (poriluk, praziluk) ili mladog kupusa. Ja sam stavila nekoliko komada lijepih, crvenih, izrezanih na četvrtine paprika i friškog paradajza narezanog na kockice.

Voda je preko mesa najvise 3-4 cm ne više.

Onda sam posula suhim bosiljkom, stavila list origana, par zrna bibera. Po želji dodajte još začina.

Ovo se kuhalo u pretisu, (za bosanski lonac je najbolja glinena posuda, starinska. Gore se veže tvrdi papir kanapom i lonac se polahko krčka).

Kada sam poklopila pretis lonac kuhalo se 25 minuta.

Dodala vodu i ostalo povrće, poklopim, pa smanjim tremperaturu ringle na jedan podiok ispod najjačeg (Npr.ako je najjača 6, smanjiti na 5).

Kada se "lonac" skuhao, viljuškom sam zgnječila nekoliko krompira i dodala domaćeg sos paradajza jednu kašiku.

Na kraju sam dodala jednu kašiku sitno sjeckanog peršuna.

|
Recept je objavila/o: Aida Melkić

Sastojci

Bosanski lonac na Aidin način
-
teletina od vrata ili plećke
-
crveni luk
-
mrkva
-
so sa dodatkom začinskog povrća
po želji
so i biber
-
krompir
-
bijeli luk
-
mladi kupus
-
sviježe paprike
-
sviježi paradajz
malo
bosiljka
malo
origana
nekoliko
zrna bibera
jedan
kašika paradajz sosa
jedna
kašika sitno sjecanog peršuna
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Tanjir.ba
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013