Bosanski lonac na Aidin način
Objavljeno 12.02.2018 u 17:41:43 u kategoriji/kategorijama:
Recept je pregledan: 9886 puta
Način pripremeTeletina od vrata ili plećke, po meni najslađe meso, luk, mrkva, paprike...Količinu mesa, kako ko, po želji. Propržiti luk i mrkvu, dodati meso, pa sve zajedno propržiti da dobije finu, zlatno-smeđu boju. Meso odmah začinim sa soli sa dodatkom začinskog povrća, a ko želi može dodati so i biber. Dodati malo mljevene paprike. Podlijem temeljcem ili mlakom vodom. Urežem na krupnije komade krompir, dva čehna bijelog luka, po želji može par komada prase (poriluk, praziluk) ili mladog kupusa. Ja sam stavila nekoliko komada lijepih, crvenih, izrezanih na četvrtine paprika i friškog paradajza narezanog na kockice. Voda je preko mesa najvise 3-4 cm ne više. Onda sam posula suhim bosiljkom, stavila list origana, par zrna bibera. Po želji dodajte još začina. Ovo se kuhalo u pretisu, (za bosanski lonac je najbolja glinena posuda, starinska. Gore se veže tvrdi papir kanapom i lonac se polahko krčka). Kada sam poklopila pretis lonac kuhalo se 25 minuta. Dodala vodu i ostalo povrće, poklopim, pa smanjim tremperaturu ringle na jedan podiok ispod najjačeg (Npr.ako je najjača 6, smanjiti na 5). Kada se "lonac" skuhao, viljuškom sam zgnječila nekoliko krompira i dodala domaćeg sos paradajza jednu kašiku. Na kraju sam dodala jednu kašiku sitno sjeckanog peršuna. Sastojci
|
Slični recepti
Komentari na recept
Vaš komentar:
Vess
(16.10.2020 02:02:02)
Čuj origano u Bosanski lonac?! Svašta!