Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Bosanski lokum 1

Bosanski lokum 1

Objavljeno 08.04.2013 u 10:11:57 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Hljeb i peciva Kolači Google+ account

Recept je pregledan: 39728 puta

Prijatno uz dobro poznate lokume!

Način pripreme

Brašno i 160-170g šećera u prahu pomiješati.

Dodati snijeg od 1 bjelanca i omekšan margarin pa izmiješati rukom da se dobije fino tijesto.

Ja sam ovaj put stavila margarin, ali je vjerovatno bolje s maslacem.

Margarin narežite i stavite u mikrovalnu par sekundi. Tako se brzo i ravnomjerno razmekša.

Tijesto podijeliti na 4-5 dijelova.
Svaki dio razvaljati prstima da bude malo deblje od prsta, pa sjeći u željene oblike i stavljati na suh pleh.
Nemojte posipati brašnom površinu na kojoj radite.

Staviti u rernu zagrijanu na 180°C.

Poslije 10 minuta smanjiti na 140°C i peći još 15 min.

Odmah uvaljati u šećer u prahu.

Lokume staviti u kutiju ili neku posudu sa poklopcem.

Prijatno uz dobro poznate lokume!

|
Recept je objavila/o: zurka

Sastojci

500g
brašna
250g
margarina ili maslaca
200g
šećera u prahu
jedno
bjelance
Bosanski lokumi
500g
brašna
250g
margarina ili maslaca
200g
šećera u prahu
jedno
bjelance
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Tanjir.ba
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013